NOS SportAangepast

"Olympisch Comité betreurt Sotsji"

Door verslaggever Mattijs van de Wiel

Het Internationaal Olympisch Comité betreurt de keuze voor Sotsji als locatie voor de Winterspelen. Dat zegt voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman in een interview met de NOS.

Zij was in 2007 een van de 115 IOC-leden die hierover stemden. Volgens haar zouden veel leden nu anders stemmen als ze het over konden doen. "Niemand heeft zin in Spelen waar zoveel gedoe is."

De regio ontwikkelen

Het IOC moest in 2007 kiezen tussen drie steden: Salzburg (Oostenrijk), Pyeongchang (Zuid-Korea) en Sotsji. Een commissie van het IOC had de drie steden bezocht, en bracht verslag uit in een evaluatierapport. Rusland beloofde met een enorm geldbedrag een hele regio te ontwikkelen, dankzij de nieuw te bouwen infrastructuur. Alles moest nog worden gebouwd. "Dat kan een voordeel zijn als daarna de regio daarvan profiteert", zegt Van Breda Vriesman. Maar volgens haar profiteren hier vooral de rijke Russen ervan. Die gaan daar skiën. "En dat spreekt mij niet zo aan", voegt ze er aan toe.

De stemming van het IOC vond plaats tijdens een vergadering in Guatemala. Voorafgaand aan de bijeenkomst was Sotsji geen uitgemaakte favoriet. Maar de Russen zetten in Guatemala alles op alles om de Spelen binnen te halen. Terwijl het buiten snikheet was, bouwden ze een ijsbaan naast het hotel. Daar traden de grootste Russische sterren op.

Geen files

Ook maakte de komst van president Poetin veel indruk op sommige IOC-leden. Hij sprak ze toe in het Engels, wat uitzonderlijk is, en hij sprak zelfs een paar woorden Frans. Hij schermde met een ongehoord hoog geldbedrag dat in Sotsji zou worden geïnvesteerd: 12 miljard dollar, waarvoor de Russische staat garant zou staan. En hij beloofde onder meer dat er geen files zullen zijn in Sotsji. Inmiddels zijn de kosten naar schatting tot boven de 50 miljard dollar gestegen.

De komst van Poetin en zijn toespraak maakten grote indruk op sommige IOC-leden. Volgens Els van Breda Vriesman kan dit zelfs het verschil hebben gemaakt. Niet op haar, zegt ze er meteen bij. "Zelf ben ik niet zo onder de indruk van de heer Poetin." Salzburg viel af in de eerste stemronde. Uiteindelijk won Sotsji in de tweede ronde van Pyeongchang, met een verschil van maar vier stemmen.

Natuurgebied

Volgens het voormalig IOC-lid waren destijds niet alle problemen van nu te voorspellen. "Dat de mensenrechten op deze manier zouden uitpakken, dat kon ook niemand voorzien." Maar de risico's voor het natuurgebied waar de sneeuwsporten worden gehouden waren al wel bekend. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst.

Maar er zijn IOC-leden "die dat toch minder belangrijk vinden als er moet worden gestemd", zegt Van Breda Vriesman. Ze komen uit landen waar het milieu "geen eerste vereiste" is. "Dat is heel merkwaardig", zegt ze, "juist omdat het IOC het milieu zo hoog in het vaandel heeft staan."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl