"Homowet hindert strijd tegen aids"

tijd van publicatie Aangepast

De nieuwe anti-homowetten in Nigeria belemmeren de strijd tegen aids. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties. Homo's zouden vanwege de wetten minder gebruik kunnen maken van het hiv-preventieprogramma.

Zogenoemde LGBT'ers (lesbiennes, homo's, bi- en transseksuelen) riskeren in Nigeria een celstraf van veertien jaar als ze een relatie met iemand van hetzelfde geslacht aangaan. Het werken in of bezoeken van homoclubs kan worden bestraft met tien jaar cel. De wetten werden gisteren getekend door president Goodluck Jonathan.

Hiv-positief

De VN en Global Fund, een organisatie die strijd tegen aids en tbc, roepen Jonathan op om nog eens na te denken over de gevolgen voor de volksgezondheid. De organisaties benadrukken dat 17 procent van de homo's in Nigeria al hiv-positief is. Ook vrezen ze dat ze niet meer veilig hulp kunnen verlenen aan LGBT'ers.

Volgens de organisaties staan de nieuwe wetten haaks op eerdere uitspraken van Jonathan. Die zei op 1 december nog dat geen enkele Nigeriaan aan hiv mag overlijden. De president lanceerde vorig jaar ook een plan om aids uit te bannen.

Arrestaties

Eerder vandaag werd bekend dat tientallen homo's zijn opgepakt sinds het parlement vorige maand akkoord ging met de wetten. De autoriteiten kwamen hen op het spoor na de marteling van vier mannen, die hun namen daarop prijsgaven.

STER Reclame