NOS NieuwsAangepast

Oppositie wil gasboringen beperken

Een groot deel van de oppositie wil de gaswinning in Groningen beperken. PVV, CDA, D66, ChristenUnie, SP en GroenLinks hopen daarmee het aantal aardschokken en de zwaarte ervan in het gebied te beperken. "Het draagvlak wordt daar in een heel snel tempo onderuitgehaald", zegt ChristenUnie-leider Slob.

"Met minder boren kom je de Groningers tegemoet en zorg je dat je in de toekomst ook nog gas hebt", zegt D66-leider Pechtold. Hij en Slob willen dat de inwoners van Groningen die schade hebben structureel gecompenseerd worden. De partijen lopen met hun standpunt vooruit op het besluit dat het kabinet deze week over de gaswinning wil nemen.

Staatskas

Het beperken van de gaswinning heeft grote gevolgen voor de staatskas. De gasbaten bedragen zo'n 12 miljard per jaar. Minder boren betekent al snel een gat in de begroting. Pechtold: "Over deze grote financiële consequenties willen we graag met het kabinet meepraten." Slob bestrijdt dat er meteen extra moet worden bezuinigd. "Vorig jaar was er een meeropbrengst, dat kun je nu misschien gebruiken."

Volgens Pechtold is het ook voor de staatskas beter niet te veel te boren. "Het wordt alleen maar meer waard, want de prijzen zijn nu niet hoog." Slob: "En het kan niet zo zijn dat alleen het feit dat het veel geld oplevert ervoor zorgt dat je helemaal niet nadenkt over wat er daar gebeurt."

Sterkere aardbevingen

Anderhalf jaar geleden was er in Loppersum een aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter. Die duurde langer en was sterker dan voorgaande bevingen. Onderzoek laat zien dat in de toekomst sterkere aardbevingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld met een kracht tussen 4 en 5 op de schaal van Richter.

Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde vorig jaar daarom de gaswinning drastisch terug te brengen. Volgens de toezichthouder is beperking van de productie de enige maatregel die daar iets aan doet. Minister Kamp van Economische Zaken heeft extra onderzoek laten doen. Waarschijnlijk deze week wordt het in de ministerraad besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl