NOS NieuwsAangepast

R'dam: 10 ton drugs in 2013

In de Rotterdamse haven is vorig jaar meer dan tien ton drugs onderschept, om precies te zijn 113 partijen van bij elkaar 10.188 kilo. Het overgrote deel, zo'n 9800 kilo, was cocaïne die vanuit Zuid-Amerika werd aangevoerd. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

In 2012 werden nog 69 drugsvangsten gedaan met in totaal ruim 3600 kilo cocaïne, maar ook met 6700 kilo marihuana.

Rip-off-partijen

Ongeveer de helft van de drugsvangsten bestaat uit wat het OM "rip-off-partijen" noemt. Dat zijn meestal pakketten cocaïne die in sporttassen bij een lading worden gestopt. Steeds meer drugs worden op deze manier gesmokkeld.

De grootste partijen drugs werden op een meer traditionele manier gesmokkeld. Het waren enkele honderden kilo's - soms meer dan duizend kilo - drugs onder een zogenoemde deklading. De twee grootste vangsten waren partijen die verstopt zaten onder een laag bananen.

Een bijzondere vangst was volgens het OM een waarbij honderden kilo's cocaïne vanaf een zeeschip op het water overboord werden gezet en zo werden gelost. Politie, Marine en Kustwacht hielden vijf mannen aan die met speedboten de cocaïne uit zee kwamen opvissen. Dat was volgens het OM voor het eerst.

HARC-team

De drugs worden onderschept door het zogeheten HARC-team. Daarin werken de Zeehavenpolitie, de Douane en de Fiod samen. Het team hield naar aanleiding van de drugsvangsten meer dan zeventig mensen aan.

Opvallend is volgens het OM het grote aantal insluipers dat op haventerreinen is aangehouden, namelijk vijftig.

Veel of weinig

Het is onduidelijk hoeveel drugs er werkelijk Nederland binnenkomen. Daarover zeggen de betrokken instanties weinig. Volgens NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs bestaat het vermoeden dat de drugsvangsten in de haven niet meer zijn dan een druppel op een gloeiende plaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl