NOS NieuwsAangepast

Bom bij begin referendum Egypte

In Egypte is kort voor het begin van het referendum over de nieuwe grondwet een bom ontploft bij een rechtbank in Caïro. Volgens de politie is het gebouw licht beschadigd en zijn er geen gewonden.

De aanslag is nog niet opgeëist. Aanwijzingen dat de Moslimbroederschap erachter zit, zijn er niet, zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. De organisatie is uitgesproken tegen het referendum.

Vandaag en morgen kunnen 52,7 miljoen kiesgerechtigden in Egypte hun stem uitbrengen voor de nieuwe grondwet. Die moet de weg vrijmaken voor nieuwe parlements- en presidentsverkiezingen later dit jaar. De uitslag van het referendum moet binnen 72 uur worden bekendgemaakt.

Stabiliteit

Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben aangekondigd dat ze het referendum zullen boycotten. Hun leider Morsi werd afgelopen zomer door het leger afgezet als president en de partij is in december op de lijst van terroristische organisaties gezet.

Er zijn 200.000 politiemensen en 160.000 militairen op de been om het referendum rustig te laten verlopen. De verwachting is dat de nieuwe grondwet zal worden aangenomen. Veel aanhangers van de interim-regering en het leger verlangen naar stabiliteit en zien dit als een eerste stap.

Bij gevechten vandaag tussen veiligheidstroepen en aanhangers van de verdreven president Mursi is een dode gevallen. Het 25-jarige slachtoffer was bij een protest bij één van de stembureaus in Caïro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl