NOS NieuwsAangepast

Zwanger met vreemde baarmoeder

In Zweden hebben negen vrouwen een baarmoedertransplantatie ondergaan. Ze hopen binnenkort zwanger te worden. De baarmoeder hebben ze gekregen van een familielid.

Het zijn niet de eerste pogingen ter wereld zwanger te worden met de baarmoeder van iemand anders, maar dit project van de Universiteit van Göteborg is het verst gevorderd.

Menstruatie

De Zweedse vrouwen zijn geboren zonder baarmoeder of hebben die moeten laten verwijderen vanwege kanker.

De meeste van de vrouwen kregen al zes weken na de transplantatie hun eerste menstruatie. Ze kunnen niet natuurlijk zwanger worden, alleen via IVF. Ze hebben daarvoor van tevoren eitjes laten invriezen.

Na maximaal twee zwangerschappen zullen de baarmoeders worden verwijderd. Dan kunnen de vrouwen ook ophouden met het innemen van zware medicijnen tegen afstoting.

Engeland

Critici vragen zich af of het experiment wel ethisch is, ook al omdat de transplantatie niet bedoeld is om iemands leven te redden.

In Engeland zijn artsen ook van plan baarmoeders te transplanteren, maar daar moeten de donoren stervend of gestorven zijn. De Zweedse vrouwen kregen hun baarmoeder van een levend familielid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl