COC teleurgesteld in Eurlings

Aangepast

Homobelangenvereniging COC is teleurgesteld dat Camiel Eurlings als IOC-lid het Russische anti-homobeleid niet openlijk binnen het olympisch comité wil aankaarten.

Eurlings sprak vandaag met met het COC, Amnesty International, NOC*NSF over de situatie in Rusland in aanloop naar de Spelen in Sotsji.

Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is de Russische homowet in strijd met het discriminatiebeginsel uit het olympisch handvest en moet het IOC zich daarover uitspreken.

"We hebben nog 25 dagen te gaan tot de Olympische Spelen en ik vind dat we als Nederland echt alles uit de kast moeten halen om te laten weten dat we het niet eens zijn met de situatie in Rusland", zegt Ineke. "Dit is een hele mooie mogelijkheid, meneer Eurlings is IOC-lid en daar maakt hij geen gebruik van."

Persoontje

Eurlings zegt dat zijn mening als Nederlands lid van het IOC er niet toe doet. "De vraag is hier niet wat ik er als persoontje van vind. De vraag is hoe wij binnen het olympisch charter een evenement als de Olympische Spelen een maximale oase van vrijheid laten zijn." Eurlings hoopt dat de Russen met deze instelling "positief besmet worden".

De oud-minister en KLM-topman wil dat regelen via stille diplomatie tot aan de Russische vicepremier toe. "Hier een hele grote broek aan hebben met grote woorden, wil niet zeggen dat ik er bij een meerderheid van het IOC de handen voor op elkaar kan krijgen", zei hij bij het televisieprogramma EenVandaag.

Eurlings benadrukt dat het IOC de homorechten zeer serieus neemt. "Zowel de vorige voorzitter als de huidige hebben zich er sterk voor gemaakt." Hij zegt verder dat hij ervan uitgaat dat Olympische Spelen in Sotsji rustig zullen verlopen.

STER Reclame