NOS NieuwsAangepast

Wat maakt een school excellent?

Een excellente school is een voorbeeld voor andere scholen. Dat is het idee achter het predicaat dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs vanmiddag een aantal scholen heeft opgespeld. Hoe kom je zover?

Als school moet je aan veertien indicatoren voldoen. Die gaan niet alleen over hoge cijfers of hoge Cito-scores, al spelen de onderwijsresultaten en de kwaliteit van het onderwijs wel een grote rol.

Opvallend

Belangrijk is vooral dat de school iets opvallends of speciaals doet, dat andere scholen kan inspireren. Daarbij speelt mee hoe de buurt eruitziet en wat de afkomst is van de kinderen.

Je bent excellent door de manier waarop je als school onderwijs geeft of door de omstandigheden waaronder je werkt. Denk aan speciale aandacht voor hoogbegaafde kinderen of juist voor kinderen die moeilijker meekomen. Of steek bijvoorbeeld extra tijd en uitleg in sport en gezonde voeding.

Voorbeelden

Neem 'excellente' basisschool De Grebbe in Bergen op Zoom. De school staat in een buurt met veel criminaliteit. Ruim 60 procent van de ouders heeft een zeer laag opleidingsniveau. De school betrekt ouders actief bij activiteiten. Kinderen krijgen de kans om in een veilige omgeving te leren. De school biedt daarnaast maatwerk en is zo een springplank voor kinderen uit de lagere sociale milieus, aldus de jury.

De Ostadeschool in Den Haag viel vorig jaar op met vernieuwend onderwijs naar Japans model. Op de school overleggen alle leerkrachten hoe de lessen eruit moeten zien om de gewenste resultaten te halen. "Als we kijken naar het gedragsniveau en de Cito-score van kinderen bij de instroom op school en hun niveau als ze van school gaan, kun je zeggen dat wij betere leerlingen afleveren", zei directeur Gunsch in het NOS Radio 1 Journaal.

Geldigheid

Er zijn in Nederland zo'n 7500 basisscholen en een kleine 700 middelbare scholen. Het afgelopen jaar hebben 141 scholen zich aangemeld voor de kwalificatie excellent. Een onafhankelijke jury is bij die scholen op bezoek geweest en heeft onderzocht of ze voldoen aan de criteria. Op grond van dat onderzoek heeft de jury scholen voorgedragen aan de staatssecretaris van Onderwijs.

De kwalificatie excellent wordt voor één jaar toegekend. Een excellente school moet zich opnieuw aanmelden om in een volgend jaar in aanmerking te komen voor het predicaat. Vorig jaar was de eerste keer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl