NOS NieuwsAangepast

Nieuw investeringsfonds gestart

Banken, grote beleggers en Robeco starten een nieuw fonds om bedrijven te voorzien van leningen. Het doel is om bedrijven makkelijker van geld te voorzien.

Het NL Ondernemingsfonds wordt opgericht door ABN Amro, ING, Rabobank, pensioenuitvoerders MN en Syntrus Achmea, vermogensbeheerder Robeco en beursbedrijf Euronext. De leningen worden gefinancierd door de deelnemende banken en grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars.

Het fonds is bedoeld voor bedrijven met een omzet van meer dan 25 miljoen euro. De leningen bedragen minimaal 10 miljoen euro. Over vijf jaar moet het fonds een omvang krijgen van 1 miljard euro.

Groeiplannen

De leningen zijn bedoeld om groeiplannen van bedrijven te financieren. Nu de economie uit een dal klimt, investeren bedrijven weer meer en hebben ze een grotere behoefte aan kapitaal.

Het fonds is een van de vele initiatieven om bedrijven van geld te voorzien. Veel bedrijven klagen dat banken heel moeilijk leningen verstrekken. Ook het aantrekken van eigen vermogen verloopt moeizaam.

Daarom namen ING en Delta Lloyd vorig jaar al het voortouw met het oprichten van fondsen die bedrijven van nieuw kapitaal voorzien. Ook pensioenfondsen worden aangespoord om meer in Nederlandse bedrijven te investeren.

Het NL Ondernemingsfonds wil nog dit jaar de eerste leningen verstrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl