NOS NieuwsAangepast

Protest tegen Israël-besluit PGGM

De stichting Christenen voor Israël heeft bij het hoofdkantoor van PGGM in Zeist gedemonstreerd tegen het besluit van de pensioenbeheerder om te stoppen met het beleggen in banken in Israël. Het fonds wil niet meer samenwerken met vijf banken die investeren in de bezette gebieden.

Meer dan 300 demonstranten stonden met spandoeken voor het gebouw. Ze willen dat PGGM zijn besluit terugdraait. "We zijn tegen een boycot van Israël of van Israëlische banken", zei directeur Roger van Oordt op Radio 1.

"Een betoging is in principe niks voor Christenen voor Israël, maar we denken dat het nu de tijd is om het te doen", zei hij.

De demonstranten hebben achter gesloten deuren een gesprek gehad met PGGM. De pensioenbeheerder is niet van plan zijn besluit terug te draaien. Voor een reactie verwijst PGGM naar de website.

Normale zaak

PGGM, dat als pensioenbeheerder belegt voor pensioenfonds Zorg en Welzijn, is het derde bedrijf na Royal Haskonig en Vitens dat bedrijven in Israël boycot. Ook het ABP, het grootste pensioenfonds, overweegt volgens de demonstranten te stoppen met beleggen in Israël. "Dan wordt het een normale zaak om Israël en het Joodse volk te boycotten", zegt Van Oordt.

Christenen voor Israël is een stichting die als doel heeft "betrouwbare informatie" te geven over Israël in Nederland. Ze voelen een speciale band met Israël vanwege de Bijbel en steunen projecten in Israël. Daarnaast hebben ze in Nijkerk een winkel met producten uit Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl