NOS NieuwsAangepast

Onderzoek darmkanker van start

Het nationaal bevolkingsonderzoek naar darmkanker gaat vandaag van start. Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor een onderzoek. Meedoen is gratis en vrijwillig.

Vandaag worden de eerste vooraankondigingen verstuurd en op 24 januari vallen de eerste uitnodigingspakketten in de brievenbus. Het pakket bevat ook een buisje waarin ontlasting opgestuurd kan worden. Dit jaar worden in totaal 875.000 mensen uitgenodigd voor deelname aan het bevolkingsonderzoek.

Erfelijk

De precieze oorzaak van darmkanker is niet bekend. Soms is het erfelijk. Voor mensen van 50 jaar en ouder neemt het risico op het ontwikkelen van darmkanker toe.

Van elke 100 mensen krijgen 4 tot 5 mensen darmkanker. Darmkanker staat in de top 3 van meest voorkomende kankersoorten, na borstkanker en baarmoederhalskanker. Jaarlijks krijgen 13.000 mensen darmkanker en 5100 mensen overlijden eraan.

Genezing

Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek kan over de periode 2010-2039 een gemiddelde van 1.400 sterfgevallen per jaar voorkomen. Op langere termijn kan een gemiddelde van 2.400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl