NOS VoetbalAangepast

"Mét Ruiz doet PSV weer mee"

De winterstop duurt nog een kleine week, maar NOS Studio Voetbal ging zondagavond weer gewoon van start. De conclusies: Cristiano Ronaldo wint de Gouden Bal, Cambuur degradeert, Vitesse zat fout. Alleen over de transfer van Bryan Ruiz naar PSV werden de gasten het niet eens. "Paniekvoetbal", noemde AD-journalist Sjoerd Mossou het. Daar dacht Jan Mulder anders over.

De 28-jarige Ruiz is bij Fulham op een zijspoor beland. De aanvaller, die FC Twente in 2010 naar de landstitel leidde, wil met het oog op het WK de komende maanden graag meer aan voetballen toekomen. Naar verluidt vroeg Fulham een huursom van circa 1 miljoen euro voor de resterende zestien wedstrijden van het seizoen.

Jan Mulder suggereerde dat PSV een slimme zet heeft gedaan. Mulder opende de uitzending van Studio Voetbal met de opmerking dat PSV mét Ruiz - ondanks de elf punten achterstand op de koplopers Ajax en Vitesse - toch nog een rol gaat spelen in de strijd om de landstitel.

Kapitaalvernietiging

"Maar", zo vroeg Arno Vermeulen zich af, "ten koste van wie moet de dure Ruiz spelen? Ga je dan straks Bakkali op de bank zetten? Of laat je dan Maher, die in de zomer nota bene van AZ is overgekomen, niet spelen omdat je Ruiz hebt gehaald? Dat is toch je reinste kapitaalvernietiging?"

In de uitzending van zondag zat naast Mulder, Mossou en Vermeulen ook Volkskrant-journalist Willem Vissers. Volgens hem is Ajax de gedoodverfde kampioen en moet PSV zich vooral op de lange termijn richten.

De achterstand op Ajax is inderdaad groot, erkende Mulder, maar toch bleef hij bij zijn eerder ingenomen stelling dat PSV nog niet kansloos is. "Ik chargeer een beetje natuurlijk. Maar als ik PSV was, zou ik het nog niet opgeven."

Vitesse was slap en onhandig

Uiteraard werd ook uitgebreid gesproken over alle rumoer rond Vitesse. De Arnhemse club was een week geleden zonder Dan Mori afgereisd naar het trainingskamp in Abu Dhabi omdat de Israëliër geen toestemming kreeg van de autoriteiten in Abu Dhabi om het land binnen te komen. "Slap", noemde Jan Mulder de houding van Vitesse. Ook Vissers en Mossou meenden dat Vitesse thuis had moeten blijven.

Alleen Arno Vermeulen kon de keuze van de club uit Arnhem wel begrijpen. "Je wil niet vierentwintig uur van te voren je plannen cancelen. Zeker niet als kampioenskandidaat."

Volgens Mossou tekent dat echter de knulligheid van Vitesse. "Die organisatie is niet ingesteld op dit soort situaties, ze zijn geschrokken. Het is een paniekreactie geweest. De onhandigheid spatte er van af", aldus Mossou.

Mulder: "Ik had veel meer van Peter Bosz verwacht. Maar net als alle anderen zegt hij: ik ben maar een voetbaltrainer. Als mij dat gevraagd was, was ik met het hele team thuisgebleven. Dat meen ik. Je vertrekt niet zonder zo'n jongen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl