NOS NieuwsAangepast

"Het mag wel een onsje minder"

Nog iets minder dan een maandje, dan beginnen de Olympische Winterspelen in het Russische Sotjsi. En rustig wil het rondom het sportevenement maar niet worden. Het gaat al maanden vooral over de mensenrechten (en dan vooral homorechten) in Rusland.

Met de flinke aanslagen in Volgograd (700 km van Sotsji) kwam daar een hoofdpijnpunt bij: de veiligheid van de sporters. En vandaag deden eurocommissaris Neelie Kroes en chef de mission van de Olympische Spelen Maurice Hendriks nog wat extra duiten in het ophefzakje.

Te zware delegatie

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat Nederland met een te zware politieke delegatie naar Sotsji vertrekt. Premier Rutte en koning Willem-Alexander gaan namens Nederland naar de Spelen - in tegenstelling tot de regeringsleiders van onder meer de VS, Duitsland, Frankrijk en België.

"Het is moeilijk uit te leggen," zei Kroes in WNL Op Zondag. "Een zwaardere delegatie is er niet. Het kon ook een onsje minder." Ook veel mensenrechtenorganisaties en oppositiepartijen vinden dat de premier beter thuis kan blijven.

Rutte reageerde vandaag in Buitenhof (hier kijken) en vertelde dat hij de handelsrelaties niet wil schaden. Door die contacten kun je namelijk juist in gesprek, zegt de premier. "Als je alleen handel zou drijven met landen die overeenkomen met onze maatstaven voor vrijheid en democratie, dan houd je weinig contacten over."

Belangrijk dat iedereen gezond thuiskomt

Ondertussen maakt chef de mission Maurits Hendriks zich vooral zorgen over de veiligheid van zijn sporters, vertelt hij aan NU.nl. Hendriks voelt zich verantwoordelijk voor de veertig sporters die tot nu toe naar Sotsji afreizen.

Bij de aanslagen in Volgograd vielen 34 doden. "Helaas is dat geen uitzondering in Rusland. Het verrast ons niet en het is zeer zorgelijk. Mijn werk is ervoor zorgen dat het daar allemaal klopt voor de sporters. We willen mooie resultaten neerzetten, maar het is natuurlijk veel belangrijker dat iedereen gezond thuiskomt."

Hendriks vindt de politieke spanningen rondom de Spelen maar niks. "Het is bijzonder om vast te stellen dat de Spelen politieke thema's op de agenda krijgen. Tegelijkertijd moeten we er alles aan doen om politiek en sport gescheiden te houden. In die zin betreur ik het enorm dat veel wereldleiders niet komen.

Het hele interview met Hendriks bekijk je hier. De Spelen in Sotsji beginnen op 7 februari.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl