NOS NieuwsAangepast

Kroes: delegatie Sotsji te zwaar

Eurocommissaris Kroes vindt de Nederlandse regeringsvertegenwoordiging bij de Olympische Winterspelen in Sotsji wel erg zwaar.

"Dit is de zwaarste delegatie die mogelijk is", zei de VVD-prominent in het tv-programma WNL op Zondag. "Het kan ook een onsje minder."

Vrijdag werd bekend dat koning Willem-Alexander, premier Rutte en minister Schippers van Sport naar Sotsji gaan. Andere landen zoals Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en de Verenigde Staten hebben de uitnodiging afgeslagen om hun premiers en staatshoofden af te vaardigen.

Homowetten

Kroes is de eerste VVD'er die zich kritisch uitlaat over het gewicht van de Nederlandse afvaardiging. Zij vindt het lastig uit te leggen dat Nederland enerzijds kritisch is over onder meer de Russische homowetten en anderzijds zo'n stevige delegatie stuurt.

In een reactie in Buitenhof zei Rutte dat hij beseft dat er verschillend wordt gedacht over dit onderwerp, maar dat hij erbij blijft dat het kabinet het juiste besluit heeft genomen. Anders had de koning afgelopen november niet naar Rusland moeten gaan en hijzelf als premier niet naar China, aldus Rutte. "Ga je niet, dan sta je met schone handen, maar ook met lege handen. Ik wil de balans zoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl