NOS NieuwsAangepast

Nazi-guillotine ontdekt in depot

In een Duits museum is de guillotine teruggevonden waarmee Hans en Sophie Scholl zijn geëxecuteerd. Het moordwerktuig blijkt al sinds 1947 in de opslagruimte van het Beiers Nationaal Museum in München te staan.

Een nieuwe curator van het museum ontdekte de guillotine. Volgens hem waren er al jaren geruchten dat het apparaat ergens in het museum stond. Bij zijn aantreden, 1,5 jaar geleden liet hij de geruchten onderzoeken.

De guillotine werd in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gebruikt om honderden tegenstanders te onthoofden. Onder hen waren broer en zus Scholl, die deel uitmaakten van de verzetsgroep Weiße Rose.

Donau

Na de oorlog ging het gerucht dat de guillotine in de Donau was gegooid. Hoe het in het depot terecht is gekomen, is niet duidelijk.

Bij de guillotine werden meerdere houten schragen gevonden, waarop de veroordeelden werden vastgebonden. Ook zijn er twee dozen met messen bij.

Tentoongesteld?

Of de guillotine wordt tentoongesteld is nog niet duidelijk. Het museum wil er "met de grootst mogelijke voorzichtigheid" mee omgaan.

Hans en Sophie Scholl werden op 18 februari 1943 gearresteerd toen ze anti-nazipamfletten uitdeelden. Een paar dagen later werden ze ter dood veroordeeld en enkele uren later al vermoord.

Hun leven werd meerdere keren verfilmd, meest recent in 2005.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl