Door correspondent Wouter Zwart

Net als veel andere wereldleiders laat ook de Amerikaanse president Obama zich niet zien op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat doet hij vanwege de slechte behandeling van homo's in Rusland. Wel stuurt hij een delegatie van openlijk homoseksuele oud-sporters als Billie Jean King en ijshockey-legende Caitlin Cahow.

Toch vragen critici zich af of de Verenigde Staten wel het recht hebben Rusland op dit punt de les te lezen. Want ook in de Amerikaanse sportwereld is homoseksualiteit nog taboe.

Pesterijen

Neem het basketbal, waar Jason Collins werd geprezen toen hij uit de kast kwam. Vervolgens wilde geen team hem meer hebben.

De heteroseksuele American football-ster Chris Kluwe werd zelfs ontslagen, nadat hij zich had ingezet voor homorechten.

IJshockeyster Avery Stone speelt voor de kampioensploeg van de liberale universiteit Amherst College in Massachusetts. Zelfs daar is ze gepest en voor pot uitgemaakt, vertelt ze tegen de NOS.

"Door die sfeer van mondje dicht, zelfs op deze plek, vroeg ik me af hoe dat in de rest van het land is", zegt Stone.

Vereerd

Caitlin Cahow is vereerd dat ze namens Amerika naar Sotsji mag. Ze wil de Russen laten zien hoe tolerant Amerika is. Maar ook zij moet toegeven dat ze als topsportster bang was om als homoseksueel te worden afgeschilderd.

"Ik dacht dat mensen me dan niet zouden steunen. Of dat de media mijn sport niet zouden uitzenden. Ik vind dat een horde, die we nog steeds niet hebben genomen. Veel opvattingen moeten nog veranderen", zegt Cahow.

STER reclame