Het COC Nederland is "diep teleurgesteld" over het voornemen van koning Willem-Alexander en premier Rutte om naar de Olympische Spelen in Sotsji te gaan.

Ook koningin Máxima en minister Schippers van Sport gaan mee.

Duidelijk signaal

Volgens de homo-organisatie laat het kabinet daarmee Russische homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in de kou staan. Die hadden juist opgeroepen om een duidelijk signaal te geven en niet de hoogste vertegenwoordigers te sturen.

Volgens voorzitter Tanja Ineke van het COC kun je nu op z'n best zeggen dat Nederland geen signaal afgeeft. "En op zijn slechtst dat wij het dus allemaal niet zo erg vinden wat er in Rusland gebeurt."

'Regenboogdelegatie'

De staatshoofden van Frankrijk, Duitsland en de VS hebben gezegd dat ze niet naar Sotsji zullen afreizen. De VS stuurt een zogenaamde 'regenboogdelegatie', met daarin de openlijk homoseksuele oud-tennisster Billie Jean King.

"Ik vind dat prachtig. Dat vind ik dus wel een heel duidelijk signaal door niet je hoogste gezagdrager te sturen en toch aan te geven Amerika wel ondersteunend is als het gaat om lesbiennes, homo's, bi's en transgenders in de sport", aldus Ineke.

Steun in de rug

Amnesty International wil dat de regering concreet aangeeft hoe de Nederlandse regeringsdelegatie zich gaat inzetten voor mensenrechten in Rusland.

Volgens Amnesty is het risico groot dat Rusland de komst van de koning zal opvatten als steun in de rug van het Russische anti-homobeleid. Daarom is "een flinke extra inzet nodig van de regeringsdelegatie" om die indruk weg te nemen.

"Krachtige ondersteuning"

Een woordvoerder van het NOC*NSF laat weten dat de organisatie blij is dat koning Willem-Alexander en premier Rutte naar Sotsji gaan. "Wij zien dat als een krachtige ondersteuning van de Nederlandse sporters in Sotsji."

"Wij hebben altijd gezegd dat politici en het staatshoofd hun eigen afweging moeten maken. Als ze hadden besloten om niet te gaan, hadden we dat ook gerespecteerd."

STER reclame