1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Miljoenenstrop voor Kampen

De gemeente Kampen zit met een strop van 8,3 miljoen euro rond een woningbouwproject.

Kampen had een overeenkomst met een bedrijvenconsortium voor de aankoop van braakliggende grond. Het was de bedoeling om daar later woningen op te bouwen.

In 2006 kocht consortium De Dijken grote percelen grond en verkocht die met verlies door aan de gemeente Kampen. Afgesproken was dat de gemeente de bedrijven zou compenseren met de opbrengst van de honderd woningen die er gebouwd zouden worden.

Crisis

De crisis op de woningmarkt gooide vervolgens roet in het eten. De markt voor nieuwbouwwoningen stortte vrijwel volledig in en van de nieuwbouwprojecten kwam niets terecht.

De gemeente moest al eerder 5,1 miljoen euro afboeken op de bouwgrond, die nu veel minder waard is dan bij de aankoop. Omdat onderhandelingen met de projectontwikkelaars niets hebben opgeleverd, wil het college van B en W nog eens 3,2 miljoen euro uittrekken om het consortium af te kopen.

Verlies

Het totale verlies op het project loopt daardoor op tot 8,3 miljoen euro. De gemeenteraad van Kampen beslist 30 januari over het voorstel.

Soortgelijke problemen spelen al jaren in allerlei gemeenten .De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zei in 2012 al dat gemeenten hun verlies moeten nemen op onverkoopbare bouwgrond. Alleen al de gemeente Apeldoorn zou met een strop van 124 miljoen euro zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl