NOS NieuwsAangepast

Vaandelgroet aan koning

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht is een vaandelgroet uitgebracht aan koning Willem-Alexander. De ceremonie vond plaats op Plein 1813 in Den Haag.

De vaandelgroet is een eerbetoon dat de verbondenheid verbeeldt tussen de vorst en de onderdelen van de Koninklijke Landmacht.

Symbool

Een vaandelgroet is een unieke, ceremoniële gebeurtenis. De vorige vaandelgroet was op 31 mei 1980, een maand na de abdicatie van koningin Juliana. De landmacht bracht toen in de vorm van een afscheidsdefilé een vaandelgroet aan de prinses.

Vlak voor de vaandelgroet vanmiddag begon, was er nog een ceremonieel moment. Luitenant-generaal Mart de Kruif overhandigde namens alle mannen en vrouwen van de landmacht de koning een sabel, het symbool van daadkracht en saamhorigheid.

Defilé

Zoals De Kruif vooraf uitlegde gaf de koning daarvoor een munt terug, omdat het overhandigen van een sabel alleen volgens de ceremoniële regels uitgelegd kan worden als een vijandelijke daad. De munt die de koning overhandigde was geslagen ter gelegenheid van 200 jaar koninkrijk.

De landmacht bestaat vandaag precies 200 jaar. Op 9 januari 1814 ondertekende koning Willem I het besluit tot oprichting van "een staande armee".

Na de vaandelgroet was er een defilé voor de koning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl