NOS NieuwsAangepast

Drukker Enschedé lijkt gered

Het faillissement van gelddrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé uit Haarlem lijkt te zijn afgewend. Het bedrijf heeft een principe-overeenkomst met investeringsmaatschappij Nimbus uit Zeist.

De investeerder krijgt 95 procent van de aandelen, de familie Enschedé houdt 5 procent. Hoeveel Nimbus betaalt voor Enschedé is niet bekendgemaakt.

Onderdeel van het akkoord is dat het personeel het vakantiegeld inlevert. Ook zijn nieuwe afspraken gemaakt met ING, de huisbank van Joh. Enschedé. Die afspraken werden mogelijk door een garantiestelling van minister Kamp van Economische Zaken. Om hoeveel geld het gaat wil EZ niet zeggen.

Stroomversnelling

De drukker wilde het nieuws pas bekend maken als de contracten getekend zijn, maar door een bericht in het Haarlems Dagblad kwam dat in een stroomversnelling.

Joh. Enschedé kwam vorig jaar in problemen toen het drukken van 450 miljoen Duitse 10 eurobiljetten werd uitgesteld. Enschedé had een deel van de capaciteit vrijgehouden voor de opdracht en moest op zoek naar vervangende opdrachten.

Vestigingen dicht

Door de problemen vorig jaar verloren 65 mensen hun baan, waarvan 35 gedwongen. Nu stoot het bedrijf ook de vestigingen af in België en Amsterdam.

Joh. Enschedé drukt bankbiljetten, postzegels en beveiligde waardepapieren zoals diploma's en visastickers. Het bedrijf bestaat sinds 1703.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl