NOS NieuwsAangepast

Bijentekort bedreigt oogst

In het grootste deel van Europa zijn te weinig bijen om alle gewassen te bestuiven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waaraan wetenschappers van Wageningen University meewerkten. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

De onderzoekers denken dat het tekort vooral is ontstaan door de explosieve groei van biodiesel. Er zijn tussen 2005 en 2010 op heel veel plekken velden met koolzaad, sojabonen en zonnebloemen aangelegd. Daarvan kan brandstof gemaakt worden.

Bovendien is er het probleem van de bijensterfte op grote schaal, waarvoor nog geen sluitende verklaring is gevonden.

Bestuiving

Het aantal bijen is niet zo explosief gegroeid, waardoor er niet genoeg dieren zijn die planten bestuiven. Dat heeft weer gevolgen voor de oogst. Eenderde van de oogst is te danken aan bestuiving van wilde bijen.

In heel Europa is er een tekort van zo'n zeven miljard bijen. Het grootste tekort is er in Moldavië en Groot-Brittannië. Daar leeft maar een kwart van het benodigde aantal bijen.

Bescherming

De laatste jaren hebben bijen het moeilijk gehad. Bestrijdingsmiddelen en ziekten waren er de oorzaak van dat de bijenpopulaties afnamen.

De Europese Unie heeft stappen ondernomen om de bijen te beschermen. Zo is er een moratorium ingesteld op bepaalde bestrijdingsmiddelen.

Toch is de EU ook schuldig aan het bijentekort, zeggen de wetenschappers. De strenge milieurichtlijnen in Brussel hebben geleid tot de explosieve toename in de biodiesel-planten.

Nederland

Imker Pim Lemmers zei in het Radio 1 Journaal dat de situatie in Nederland meevalt. omdat hier geen grote velden met koolzaad en zonnebloemen zijn. Toch komt ook in Nederland bijensterfte voor.

Lemmers bepleit een groot Europees onderzoek naar de oorzaken van de bijensterfte. Volgens hem zijn er vele te noemen, zoals het gebruik van landbouwgif en het tekort aan bloemen in tuinen. Hij vindt dat Europa zich bewust moet worden van de ernst van het probleem en geld moet vrijmaken om de bijensterfte aan te pakken.

Staatssecretaris Dijksma heeft al geld beschikbaar gesteld voor verdere maatregelen in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl