Minder Almeerders hadden een koude rug na het wachten op de bus - Flickr/FaceMePLS

Jongeren in Almere krijgen ruim 15.000 euro voor een nieuwe skatebaan. Als beloning. Ze hebben minder gesloopt tijdens oud en nieuw dan vorig jaar. "Stimuleren van positief gedrag", noemt de gemeente dat. In de aanloop naar de jaarwisseling werd de campagne 'Voor Almere, tegen vandalisme' gehouden.

De gemeente bedacht samen met leden van Jongeren Veilig Stadshart Almere hoe ze de jaarwisseling zonder al te veel vernielingen konden vieren. Ze deden dat door letterlijk een prijskaartje te hangen aan bushokjes en afvalbakken, die de Almeerse jeugd doorgaans goed wist op te blazen.

31.449 euro in the pocket

Kennelijk hielpen de acties, want een jaar geleden was er tijdens de jaarwisseling nog 103.264 euro vernielingsschade in Almere. Deze keer was dat 71.815 euro. 31.449 euro in the pocket dus. En wonder boven wonder was er in het stadscentrum zelf 0 euro schade.

Burgemeester Jorritsma van Almere is blij met het resultaat en geeft de jongeren een cadeau. "Ik ben trots op de jongeren die zich hebben ingezet voor deze campagne. Ik hoop dat de campagne volgend jaar gedragen wordt door jongeren uit heel Almere", zegt ze in een persbericht.

Beloofd is beloofd

Afspraak is afspraak: als de totale schade rond Oud en Nieuw in Almere minder dan 75.000 euro zou zijn, had de gemeente een sportvoorziening voor jongeren beloofd. Nu wordt in overleg bekeken of er een skatebaan komt, of een veldje met oefentoestellen.

Door: Jurjen

STER reclame