NOS NieuwsAangepast

Timmermans: Cuba, hervorm verder

Minister Timmermans heeft Cuba opgeroepen om door te gaan met politieke en economische hervormingen. "Nederland ziet de grotere economische vrijheden voor Cubanen graag vergezeld gaan van grotere politieke vrijheden, inclusief een verbetering van de mensenrechtensituatie", zei Timmermans na een gesprek met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez.

De minister pleitte voor meer vrijheid van meningsuiting en hij vindt dat de toegang tot internet op het eiland moet worden vergroot. Hij benadrukt dat het geen zin heeft om Cuba te negeren, want dan verandert er zeker niets.

Kritiek

Timmermans is op bezoek in Cuba om de banden aan te halen. Toch is er ook kritiek op het bezoek van de minister. De Cubaanse blogster Yoani Sanchez zegt dat Timmermans geen enkele ontmoeting heeft gehad met de Cubaanse oppositie.

"Bij mijn weten heeft geen enkele andere activist of iemand van een onafhankelijke organisatie een uitnodiging gekregen om de minister te spreken of op zijn minst persoonlijk te ontmoeten", zei Sanchez bij het VPRO-programma Bureau Buitenland.

Pluraliteit

"Mijn kritiek is dat de minister niet de pluraliteit van Cuba heeft opgezocht. Ik denk dat het interessant geweest zou zijn, want er zijn veel projecten voor een democratische transitie, of die te maken hebben met mensenrechten", zei Sanchez.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat Timmermans wel met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld heeft gesproken, zoals schrijvers, bloggers en economen. Of daar ook oppositieleden bij waren, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl