NOS NieuwsAangepast

Eerste chemische wapens uit Syrië

De eerste lading chemische wapens is weg uit Syrië. Een Deens schip heeft de lading opgehaald in de haven van Latakia, meldt de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens.

De wapens komen van twee verschillende locaties. Het schip wordt geëscorteerd door schepen uit Denemarken, Noorwegen en Syrië.

Het schip blijft op zee wachten tot er nog een lading klaar is om verscheept te worden. Het wordt bewaakt door Chinese, Deense, Noorse en Russische schepen. De wapens zullen op zee worden vernietigd.

Verantwoordelijkheid

Het verwijderen van de gevaarlijkste chemische wapens is de eerste stap op weg naar een Syrië zonder chemische wapens. Het is de bedoeling dat de hele operatie halverwege dit jaar is afgerond.

Een eerdere deadline om de gevaarlijkste wapens te verwijderen, 31 december, werd niet gehaald. Dat kwam door onder meer slecht weer en bureaucratische en technische problemen. Syrië is zelf verantwoordelijk voor het vervoer over land naar de havenstad Latakia en voor het veilig verpakken van de chemische stoffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl