'Zaak Mori' past in lange reeks
De ophef in Nederland over Dan Mori, de Israëlische Vitesse-speler die niet mee kon op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten, is groot. Maar Mori is niet de eerste sporter die dit is overkomen.
Een jaar geleden was er eenzelfde geval rond Itay Shechter, de Israëlische aanvaller van Swansea City. Shechter mocht vanwege zijn Israëlische paspoort niet op trainingskamp naar Dubai. Swansea kwam daar, net als Vitesse, enkele dagen voor vertrek achter.
Inreisvisum
Swansea-trainer Laudrup zei daar destijds over: "Het afzeggen van de reis was een optie, maar we hadden alles al geregeld en afspraken gemaakt." Op de vraag wat hij zou doen als zich nog eens zo'n situatie voor zou doen, antwoordde Laudrup nadien: "Een andere bestemming dan de Emiraten overwegen."
In 2009 liet de Israëlische middenvelder Tamir Cohen van Bolton Wanderers een trainingkamp in Dubai schieten. Cohen was geblesseerd, maar zei dat hij sowieso niet was gegaan "omdat het als Israëliër heel moeilijk is om een inreisvisum te krijgen".
Twee jaar daarvoor bleef de Israëlische verdediger Tal Ben Haim noodgedwongen in Engeland achter toen zijn toenmalige club Bolton Wanderers op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten ging. Tegenwoordig heeft Ben Haim een Brits paspoort, waardoor hij vorig jaar wel met Queens Park Rangers naar Dubai kon.
Tennis
In de tenniswereld ontstond vier jaar geleden opschudding toen de Israëlische tennisster Shahar Peer geen visum kreeg om deel te nemen aan het WTA-toernooi van Dubai. De WTA reageerde door de toernooiorganisatie een boete op te leggen van 300.000 dollar. Een deel van dat geld werd overgemaakt aan Peer. De Amerikaanse tennisser Andy Roddick trok zich, als titelverdediger, uit protest terug van het mannentoernooi in Dubai.
Twee maanden geleden werd Tunesië nog zwaar gestraft door de internationale tennisfederatie ITF. Het land mag dit jaar niet meedoen aan het Davis Cup-toernooi omdat het een speler had opgedragen niet uit te komen tegen een Israëlische tegenstander. Malek Jaziri kreeg vlak voor zijn partij tegen de Israëliër Amir Weintraub in Tasjkent een email van de Tunesische bond, waarin stond dat hij zich van het toernooi moest terugtrekken.
Zwemmen
De internationale zwembond FINA tikte in oktober Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten op de vingers omdat tijdens wereldbekerwedstrijden de Israëlische vlag niet werd getoond bij de presentatie van de zwemmers. Beide landen verontschuldigden zich daar later voor.
Schaken
De schaakbond FIDE pakt de kwestie weer heel anders aan. Op het WK schaken voor jeugdteams van vorige maand in Abu Dhabi deed gewoon een Israëlisch team mee. Dat gebeurde echter niet onder de Israëlische vlag: de vijf jonge schakers werden gepresenteerd als 'team van de FIDE'.
Palestijnen
Maar ook Palestijnse sporters ondervinden de nodige problemen. Israël staat hen niet toe vrij in en uit de Palestijnse gebieden te reizen. Daardoor kan Palestina, dat officieel lid is van de wereldvoetbalbond FIFA, bijvoorbeeld niet meedoen aan de WK-kwalificatie. Over deze kwestie wordt geregeld overleg gevoerd tussen de FIFA, de Palestijnen en Israël.