NOS NieuwsAangepast

Eyeworks: tv-gigant in 50 landen

Het is al jaren een vertrouwd beeld, het logo van Eyeworks in de aftiteling van tv-producties. Het zijn vaak niet de minste programma's die door dit bedrijf worden geproduceerd.

We kennen Eyeworks onder meer van Windkracht 10, Sterren dansen op het ijs, Flikken Maastricht, Dokter Deen en de Nationale IQ-test. Maar dat is slechts een fractie van de totale productie: Eyeworks maakt programma's voor meer dan honderd tv-kanalen in vijftig landen.

Londen

De multinational is van oorsprong een Nederlands bedrijf. De onderneming werd in 2001 opgericht door onder anderen Reinout Oerlemans, die nu een van de twee grootaandeelhouders is. De andere is Joop van den Ende.

Het hoofdkantoor staat in Amsterdam en in Londen is het distributiekantoor gevestigd. Er zijn dertien productiefilialen over de hele wereld. En nu zou Warner Bros het bedrijf willen kopen.

Spermashow

Eyeworks heeft in de loop van de jaren tal van mediabedrijven overgenomen, zoals Egmond Film and Television, Advance en WK Productions van onder anderen Kees Jansma.

Het bedrijf had in 2012 een omzet van meer dan 250 miljoen euro en boekte een winst van bijna 14 miljoen euro. Eyeworks produceert voor zowel publieke als commerciële zenders.

Schikking

In 2005 ontstond ophef over het programma Ik wil een kind van jou, beter bekend als de Spermashow. Het programma trok weinig kijkers en is maar een seizoen op de Nederlandse televisie geweest.

Twee jaar geleden was er opnieuw ophef over een programma van Eyeworks, namelijk de realityserie 24 uur tussen leven en dood. Bij de opnames in het VU Medisch Centrum in Amsterdam werden patiënten gefilmd zonder dat ze daar toestemming voor hadden gegeven.

Afgelopen zomer oordeelde de rechter dat de producent en het ziekenhuis de privacy hadden geschonden. Er werd een schikking getroffen; Eyeworks betaalde een boete van 20.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl