NOS NieuwsAangepast

Goodyear-directeuren nog vast

De twee gegijzelde directeuren van de bandenfabriek Goodyear hebben de afgelopen nacht noodgedwongen doorgebracht in de gebarricadeerde fabriek in Amiens in Noord-Frankrijk.

Advocaat Sylvain Niel van de werknemers zegt dat de gijzeling een wanhoopsactie van het personeel is. Goodyear wil de vestiging in Amiens sluiten en het personeel hoopt met de actie te bereiken dat er een hogere ontslagvergoeding komt.

Onder dwang

De top van Goodyear in de Verenigde Staten beslist over de hoogte van de vergoeding.

Jaren geleden kwam het vaker voor in Frankrijk dat personeel dat met ontslag bedreigd werd, de bazen in gijzeling nam. Advocaat Niel zei dat het middel in onbruik is geraakt, omdat toezeggingen die onder dwang gedaan worden, voor de rechter geen stand houden.

80.000 euro

Het personeel eist een ontslagvergoeding van 80.000 euro per werknemer, plus 2500 euro voor elk gewerkt jaar.

De sfeer in de ruimte waar de managers worden vastgehouden, is soms gespannen, zei een vakbondsman. De directeuren hebben matrassen en dekens geweigerd. Vannacht waren er verhitte discussies over de toekomst van de vestiging in Amiens.

Lunch

Een van de directeuren zei gisteravond dat hij in de huidige situatie geen enkele toezegging zal doen. De fabriek staat al jaren op de nominatie om gesloten te worden. Gisteren zouden de ontslagbrieven worden verstuurd en om dat te voorkomen begon de gijzelingsactie.

Een paar jaar geleden was er Amerikaanse kandidaat voor de overname van de fabriek, maar die zag er niets in. Hij zei dat de Fransen goed betaald krijgen voor drie uur werk per dag. "Een uur gaat op aan de lunch en andere pauzes, drie uur aan gepraat en de andere drie uur wordt gewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl