NOS SchaatsenAangepast

Gokindustrie ontdekt het schaatsen

Aziatische en Amerikaanse investeerders die actief zijn in de gokindustrie zien in het schaatsen een nieuwe markt. Het internationaal opererende bedrijf Icederby zal om die reden in mei van dit jaar in Dubai een testwedstrijd organiseren, waarbij shorttrackers en langebaanschaatsers tegen elkaar uitkomen. Icederby heeft inmiddels een contract afgesloten ter waarde van een half miljard dollar.

Een van de mensen die betrokken zijn bij het project is de Nederlandse shorttrack-bondscoach Jeroen Otter. Hij treedt op als adviseur van Icederby. De wedstrijdformule die Icederby voor ogen heeft, vertoont grote overeenkomsten met keirin, een in Azië populaire vorm van baanwielrennen waarop veel gegokt wordt. Wielrenner Theo Bos nam in 2007 deel aan zo'n keirin-toernooi in Japan. De NOS maakte destijds een documentaire van dit avontuur.

Startgeld voor schaatsers

Met startgeld kunnen schaatsers verleid worden deel te nemen aan de Icederby. De wedstrijden zullen niet op een traditionele ijsbaan of hockeybaan gehouden worden, maar op een speciaal ontworpen ijsbaan van 220 meter. Het wedstrijdconcept doet denken aan het shorttrack. Er zullen vier schaatsers tegelijk in één baan starten. Het is de bedoeling dat het driedaagse toernooi jaarlijks terugkeert en na het schaatsseizoen plaatsvindt.

Het is verder nog onbekend welke afstanden zullen worden verreden. Ook is het niet duidelijk welk soort schaatsen mag worden gebruikt. De ijsbaan is demontabel en zal mogelijk worden aangelegd door het Nederlandse bedrijf Iceworld.

Martijn Reef, account manager bij Iceworld, verwacht dat de kosten voor het project tussen de half en één miljoen euro zullen liggen. "Een paar weken geleden benaderde Jack Mortell van Icederby America's ons om te laten weten hoeveel wij vragen om een ijsbaan aan te leggen."

Of het project doorgaat is nog niet helemaal zeker, benadrukt Reef. "Eind januari gaan we naar Dubai om alle technische details te bespreken met de betrokken partijen." Ook weet hij niet welke schaatsers in aanmerking komen voor het toernooi.

Michel Mulder enthousiast

Schaatser Michel Mulder zou een deelnemer kunnen zijn. De wereldkampioen sprint ziet deze nieuwe wedstrijd wel zitten. Hij rijdt in die periode normaal gesproken zijn skeelerwedstrijden, maar een uitstapje is een optie. "Ik had hier nog niet eerder van gehoord, maar na een olympisch seizoen is het wel eens leuk om iets anders te proberen. Als ik de mogelijkheid krijg om mee te doen, wil ik er zeker over nadenken."

Dat het toernooi in Dubai is, waar er zal worden geschaatst in een omgevingstemperatuur van 24 graden, lijkt Mulder ook wel apart. "Dan kan ik misschien in mijn skeelerkleding op het ijs verschijnen."

Icederby International, waar de Zuid-Koreaan Do Jung Hyun de topman is, heeft al contracten weten af te sluiten ter waarde van een half miljard dollar. Het gaat om de bedrijven Dar Al Salam Holding Group in Saoedi Arabië (300 miljoen) en de Royal Capital FZE uit de VAE (200 miljoen).

De Internationale Schaatsunie (ISU) is al sinds 2011 op de hoogte van de plannen. Het is niet duidelijk of de bond achter het besluit staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl