NOS NieuwsAangepast

Parijs staat verbod komiek toe

De Franse regering heeft gemeenten laten weten dat het ze vrijstaat shows van de komiek Dieudonné M'Bala M'Bala te verbieden. Minister Valls van Binnenlandse Zaken zegt dat burgemeesters de show in de ban kunnen doen met een beroep op de openbare orde. Valls vindt dat de show antisemitische elementen bevat en schokkend is voor slachtoffers van de Holocaust.

Burgemeester Alain Juppé van Bordeaux liet meteen weten dat hij het optreden van M'Bala M'Bala in zijn stad, dat gepland stond voor 26 januari, verbiedt.

Premier Ayrault zei vandaag dat hij ervan uitgaat dat de show donderdag ook verboden wordt in Nantes, waar hij burgemeester is geweest. Die voorstelling in een theater met 6000 plaatsen is al bijna uitverkocht.

Anelka

M'Bala M'Bala kwam internationaal in het nieuws door een gebaar dat de Franse voetballer Nicolas Anelka vorige week maakte na het scoren van een doelpunt in Engeland. Dat gebaar was de 'quenelle', dat door Valls omschreven werd als een omgekeerde nazigroet.

Deze week begint M'Bala M'Bala een theatertour door Frankrijk.

Zijn advocaat Mirabeau heeft laten weten dat M'Bala M'Bala naar de rechter stapt als de show in Nantes daadwerkelijk wordt verboden. De rechter moet dan maar bepalen of er een echte dreiging van de show uitgaat, zegt Mirabeau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl