Quinoa duur en slecht verkrijgbaar

Aangepast

Quinoa is in Nederlandse winkels de afgelopen tijd fors in prijs gestegen. En door de wereldwijd toegenomen vraag is er ook een tekort. Quinoa bestaat uit zaadkorrels en wordt vaak gegeten als alternatief voor rijst of pasta.

Bij leverancier Terrasana is de adviesprijs voor een halve kilo in een jaar tijd meer dan verdubbeld, van 3,95 euro naar 7,95 euro.

Bij biologische supermarktketen Marqt treffen klanten regelmatig lege schappen aan. "Het is zo'n populair product dat veel winkels, ook wij, niet aan de vraag kunnen voldoen", zegt een woordvoerder.

Beperkte oogst

Bij concurrent EkoPlaza kost een halve kilo quinoa nu 6,95, een jaar geleden was dat 3,99. De keten zegt dat de vraagprijs enorm is gestegen, ook doordat veel quinoaboeren voor een hogere opbrengst zijn overgestapt van biologische naar conventionele teelt. Hierdoor is het aanbod van biologische quinoa gedaald, terwijl de vraag onverminderd blijft stijgen. "We moeten het letterlijk met de restjes doen, de grote partijen gaan naar Amerika", zegt Hans van Mierlo van EkoPlaza.

Lassie, bekend van de rijst, levert quinoa aan onder meer Albert Heijn en Jumbo. Maar het bedrijf heeft problemen met het binnenhalen van voldoende hoeveelheden. Momenteel kan Lassie niet leveren. "En als we wat binnenkrijgen dan is het meteen uitverkocht", zegt Frank van der Maden van Lassie. "Wij proberen het dan eerlijk te verdelen over onze klanten. Er is een beperkte oogst en daar moet je het mee doen."

Gezond

De quinoaplant wordt voornamelijk verbouwd in Bolivia en Peru. Het zaad is in Europa en de VS de laatste tijd aan een opmars bezig. Velen beschouwen quinoa als gezonder dan bijvoorbeeld witte rijst, omdat er meer vezels en eiwitten in zitten. Er wordt al bekeken of quinoa ook in Nederland verbouwd kan worden.

STER Reclame