NOS NieuwsAangepast

Werven raadsleden steeds lastiger

Veel politieke partijen hebben moeite met het vinden van kandidaat-raadsleden, meldt Nieuwsuur na onderzoek. Deskundigen maken zich er zorgen over, omdat de kwaliteit van het gemeenteraadswerk minder wordt.

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Er zijn dan ruim 9000 raadszetels te vergeven, maar de kandidaten ervoor staan beslist niet in de rij.

Sommige partijen doen vanwege gebrek aan belangstelling helemaal niet (meer) mee aan de verkiezingen, zoals de Lieropse Lijst, uit de gemeente Someren. Na 50 jaar aanwezigheid in de raad is die lokale partij er niet meer bij.

Op afstand

"Mensen hebben er geen tijd voor. Ze gaan liever voetballen en zien de gemeente als iets wat op afstand staat", zegt fractievoorzitter Wim Steenbakkers van de Lieropse Lijst.

Ook afdelingen van landelijke partijen hebben moeite met het vinden van kandidaten. Zo zal de SP in Valkenburg, die nu nog één raadslid heeft, niet meedoen aan de verkiezingen.

Griffiers

De ontwikkeling, vooral in kleinere gemeenten, wordt bevestigd door een enquête onder leden van de Vereniging van Griffiers. Van de 97 griffiers die problemen melden, werken er 45 in gemeenten met minder dan 25.000 inwoners en 40 in gemeenten met een inwoneraantal tussen de 25.000 en 50.000.

Onder anderen oud-burgemeester Jan Mans van Enschede maakt zich zorgen over het gebrek aan belangstelling en over de kwaliteit van het raadswerk. "Ik was als burgemeester vaak druk bezig met belangrijke en interessante zaken, maar vroeg me in de raad vaak af: waar gaat dit over? Raadsleden zijn vooral met zichzelf en met procedures bezig."

Anderen wijzen erop dat de gemeenten er komende jaren belangrijke taken bij krijgen, waarmee miljarden euro's gemoeid zijn. Zo worden taken uit de jeugdzorg, de Participatiewet en van de AWBZ overgeheveld naar de gemeenten.

Controletaak

Directeur Paul Hofstra van de Rotterdamse Rekenkamer wijst in Nieuwsuur op het belang van de controletaak van raadsleden op de nieuwe taken.

Vanaf vandaag zendt Nieuwsuur ook uit op zondag. Bovendien heeft het programma een nieuwe presentatiedesk gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl