NOS NieuwsAangepast

Oscarwinnende producer overleden

Hollywood-filmproducer Saul Zaentz is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij produceerde niet veel films, maar van zijn tien films wonnen er maar liefst drie een Oscar voor beste film. Zaentz stond aan wieg van de successen van One Flew over the Cuckoo's Nest, Amadeus en The English Patient.

Zaentz had al een carrière als een muziekproducent achter de rug toen hij op 50-jarige leeftijd zijn eerste film produceerde. Hij had een voorkeur voor de verfilming van complexe literaire boeken. Naast de films die Oscars wonnen, produceerde hij ook The Mosquito Coast (naar een boek van Paul Theroux) en The Unbearable Lightness of Being (een roman van Milan Kundera).

Onbekende regisseurs

Zaentz durfde bij zijn projecten veel risico te nemen. Hij koos vaak voor relatief onbekende regisseurs, die nog geen naam hadden gemaakt. Zo had Anthony Minghella nog maar twee kleine films geregisseerd toen hij met The English Patient (een roman van Michael Ondaatje) wereldwijd succes had. Milos Forman had vooral succes in Tsjechoslowakije gehad voor hij in 1975 One Flew over the Cuckoo's Nest maakte.

Zaentz stond bekend als een pietje precies die tot het uiterste ging om de films zo te krijgen zoals hij dacht dat het goed was. Niet zelden stak hij er geld van zichzelf in.

Saul Zaentz is overleden in San Francisco, waar hij woonde. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl