Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

Een dode, acht totale handamputaties, drie grotendeels geamputeerde handen, 36 afgerukte of geamputeerde vingers en minstens achttien mensen die aan een of twee ogen blind werden. Dat is de oogst aan ernstige vuurwerkslachtoffers op 31 december en 1 januari op de afdelingen Spoedeisende Hulp van de Nederlandse ziekenhuizen. En daar komen nog eens 270 gevallen van alcoholvergiftiging bij.

Uit gezamenlijk onderzoek van de NOS en VeiligheidNL blijkt dat de afdelingen Spoedeisende Hulp rond de jaarwisseling bijna 700 vuurwerkslachtoffers hebben behandeld. Dat is iets minder dan de 720 van vorig jaar. Maar artsen rapporteren dat de verwondingen zwaarder zijn. En de slachtoffers zijn gemiddeld een stuk jonger.

VeiligheidNL kreeg gegevens van de zeventien ziekenhuizen uit haar vaste onderzoekspanel. De NOS schreef de resterende 75 ziekenhuizen met een SEH aan. Op één na alle ziekenhuizen hebben gegevens verstrekt.

Verder leverden de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap eigen onderzoeksdata aan de NOS.

Jongere slachtoffers

Het aantal 50-plussers onder de vuurwerkslachtoffers was dit jaar met zeven procent opmerkelijk laag. Vorig jaar lag het vijf keer zo hoog, het jaar daarvoor ruim vier keer zo hoog. De enige dode was overigens wel een man van 51 jaar.

Jongeren onder de twintig werden het vaakst slachtoffer: bijna de helft (45 procent) was tiener of nog jonger. Vorig jaar was het percentage slachtoffers onder de twintig met ruim een kwart uitzonderlijk laag ten opzichte van eerdere jaren en dit jaar.

Van alle vuurwerkslachtoffers moest zestien procent worden opgenomen en dat is vergelijkbaar met vorig jaar. In net iets meer dan de helft van de gevallen werden de verwondingen veroorzaakt door knalvuurwerk, fors meer dan vorig jaar.

Ogen en handen

Legaal vuurwerk was verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle letsels bij vuurwerkslachtoffers. Vorig jaar was dat ruim eenderde. Illegaal vuurwerk zorgde wel voor veel ernstiger verwondingen en vier keer zo veel ziekenhuisopnames als legaal vuurwerk.

De ernstigste aandoeningen waren zoals gebruikelijk aan ogen en handen, maar ook brandwonden worden geregeld gemeld. Vooral plastisch chirurgen hebben veel meer ernstige letsels behandeld.

Lees ook de reactie van plastisch chirurgen: "Illegaal vuurwerk net explosieven"

Alcohol

Het aantal alcoholvergiftigingen dat de Spoedeisende Hulpen melden, is drastisch toegenomen. Van 152 tijdens de jaarwisseling 2012-2013 naar 270 nu. Bij alcoholvergiftigingen drinken patiënten zoveel alcoholhoudende drank dat ze (zo goed als) buiten kennis raken.

Bedreigingen

Twaalf ziekenhuizen rapporteren dat op de SEH personeel is bedreigd. Dat is ongeveer even veel als vorig jaar. Meestal bleef het bij scheldpartijen. In het Westeindeziekenhuis in Den Haag werd twee keer de politie erbij geroepen. In Leidschendam is gevochten in een wachtkamer. In de 79 andere ziekenhuizen is het in dat opzicht rustig gebleven.

STER reclame