NOS NieuwsAangepast

VUmc: tijdelijke stop transgenders

Het VU medisch centrum in Amsterdam behandelt voorlopig geen nieuwe genderpatiënten en transgenders.

Het ziekenhuis zegt te weinig budget te krijgen van zorgverzekeraars. Daardoor kunnen mensen die ongelukkig zijn met hun geslacht of een geslachtsverandering overwegen voorlopig niet terecht bij het VUmc.

Krap

Dit jaar krijgt het ziekenhuis drie miljoen euro van zorgverzekeraars voor de behandeling van nieuwe genderpatiënten, maar het ziekenhuis zegt zeker tien miljoen nodig te hebben. "Ons budget is nu ontoereikend", zegt een woordvoerder.

Vorige maand sprak het VUmc al de vrees uit dat het krappe budget gevolgen zou hebben voor nieuwe patiënten. Zo'n 2000 mensen die zich al hadden aangemeld kunnen wel worden behandeld.

Stormloop

De afgelopen drie jaar wisten genderpatiënten steeds beter de weg naar het VUmc te vinden. Het aantal aanmeldingen steeg met bijna 200 procent.

Jaarlijks melden zo'n 400 volwassenen en 200 kinderen zich bij het VUmc voor een behandeling.

Oplossing

Een woordvoerder zegt dat het ziekenhuis een oplossing zoekt voor de budgetproblemen. Later deze maand is er overleg met de verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid.

Het VUmc verzorgt zo'n 85 procent van alle zorg voor transgenders. Het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat een kleiner aantal genderpatiënten behandelt, gaat gewoon door met het aannemen van nieuwe patiënten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl