NOS NieuwsAangepast

"Jongere koopt probleemloos drank"

Jongeren van 16 en 17 kunnen ondanks het deze week ingestelde alcoholverbod probleemloos aan drank komen. Dat stelt het AD na een steekproef in Utrechtse winkels en cafés.

De krant zette een testteam in met vier jongens en meisjes van 16 en 17. Ze bezochten tien locaties. Overal konden ze zonder problemen bier, wijn en sterke drank kopen.

Rekenfout

In de meeste zaken vroegen de verkopers niet naar de leeftijd van de kopers. Ook kwam het voor dat een caissière wel vroeg om legitimatie, maar vervolgens een rekenfout maakte bij het bepalen van de leeftijd.

Het alcoholpreventie-instituut STAP schrikt van de resultaten. "Ik had niet gedacht dat jongeren helemaal nergens alcohol konden kopen", zegt voorzitter Van Dalen in het AD. "Maar dat op alle plekken drank aan jongeren werd verkocht, vind ik wel heel sterk."

Volgens de horecabranche toont de steekproef met 'loktieners' aan dat het drankverbod voor jongeren onder de 18 moeilijk te handhaven is.

'Fiasco'

Burgemeesters hebben dezelfde kritiek. Voorzitter Schneiders van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters voorspelde gisteravond in het radioprogramma WNL Opiniemakers dat de handhaving van het verbod een fiasco wordt.

Uit een steekproef van de NOS bleek onlangs dat een derde van de gemeenten op 1 januari nog niet zou beginnen met het handhaven van het alcoholverbod voor jongeren onder de 18.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl