NOS SportAangepast

Vooruitblik 2014: Kiki Bertens

NOS Sport kijkt met vijf sporters vooruit naar 2014. In de serie 'Terugblik 2013-2014 vooruitblik' vandaag: tennisster Kiki Bertens.

Tennis is vermoedelijk een van de weinige sporten waarin een atleet zo vaak mentaal heen en weer wordt geslingerd. Een tegenstander, persoonlijke verwachtingen, lijnrechters, punten voor de wereldranglijst, financiën of het publiek. Het is een greep van elementen die gedurende een partij van invloed op een tennisser kunnen zijn. Kiki Bertens weet er alles van.

Nederlands beste speelster is in mei 2013 ten einde raad als ze op Roland Garros twee keer een voorsprong uit handen geeft tegen de Roemeense Sorana Cirstea. De Westlandse knakt en na afloop vecht ze tegen tranen van teleurstelling als de verloren partij wordt geanalyseerd. Daarna weet Bertens het zeker: dit moet anders...

Explosieve karakter

In de tweede helft van 2013 herstelt ze van een enkeloperatie en heeft ze zeeën van tijd om aan haar mentale weerbaarheid te werken. Vooral het vinden van rust tijdens wedstrijden - gelet op haar explosieve karakter - is de voornaamste doelstelling.

De 22-jarige speelster zoekt met een nieuwe mental coach haar heil in yoga en meditatie. Het zijn methoden waar vooral op ademhaling wordt gelet. "En ik voel dat ik er profijt van heb. Ik ben een stuk rustiger en meer ontspannen", vertelt Bertens over haar verbeterpunten. "Bij mijn rentree tijdens de Tennis Masters (die ze won) merkte ik dat al, qua voetenwerk en mentaliteit ging het goed."

Toeval of niet, juist na die emotionele ineenstorting op Roland Garros loopt Bertens mental coach Robert Bridgeman tegen het lijf. Hij is specialist op het gebied van hersentraining door middel van meditatie. "Ik kwam hem bij toeval tegen. We spraken een beetje met elkaar en er was meteen een klik."

Nieuwe aanpak

De nieuwe aanpak bevalt Bertens. "Ik vind het interessant wat hij te vertellen heeft. We bellen vaak voor of na een partij. Ik let meer op mijn ademhaling en vind daardoor makkelijker mijn concentratie. Ik probeer alleen met het volgende punt bezig te zijn, minder met de stand in de wedstrijd. Ik wil dit optimaal ontwikkelen zodat ik er beter van word."

Je moet het kunnen: op jonge leeftijd je tekortkomingen erkennen en er ook aan willen werken. Bertens haalt juist het positieve uit de meditatiesessies. "Ik wil er veel over weten, want je kunt er alleen maar van groeien. Je wordt er ook een fijner mens van", aldus de Wateringse op een enigszins filosofische manier van praten.

Ultieme test

Bertens voelt zich echter verre van fijn na de laatste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Brisbane. Ze verliest van de Australische Ashleigh Barty, na vijf matchpoints te missen, en loopt plaatsing voor het hoofdtoernooi mis. Het blijkt een ultieme test.

"Het was geen mentale inzinking of iets dergelijks. Ik verwijt mezelf niets. Ik miste twee returns en mijn tegenstander speelde drie goede punten", vertelt ze over haar gemiste kansen. "In de eerste twee partijen speelde ik goed, alleen ging het in deze wedstrijd wat minder. Dat kan gebeuren."

"Ik baalde natuurlijk wel van de nederlaag, dan heb je even een moment voor jezelf nodig. Dat is voor iedere sporter normaal denk ik", gaat ze verder. "Maar de volgende dag stond ik weer met veel motivatie te trainen, en pijnvrij. Dat is lange tijd anders geweest."

Doelstelling 2014

Het bruggetje naar 2014 is gemaakt. Bertens durft vooruit te kijken met de wetenschap dat haar lichaam niet protesteert. De enkel is stabiel. Zelfs het eens zo vervloekte gras van Wimbledon gaat ze niet meer uit de weg. "Ik kijk er juist erg naar uit om op Wimbledon te spelen. Ik ben benieuwd hoe goed ik nu op gras ben als ik geen pijn meer heb. Ik durf veel meer."

Een specifieke doelstelling heeft de mondiale nummer 87 dit seizoen niet. "Ik wil vooral fit blijven en plezier op de baan hebben, dat is het enige waarnaar ik momenteel kijk. Ik wil vooral mijn spel doorontwikkelen. Als het allemaal goed gaat, dan komt de rest vanzelf", vindt Bertens.

De weg van de geleidelijkheid. Het past bij iemand van 22 jaar. In het mondiale damestennis ben je dan nog ver verwijderd van je fysieke limiet. Bertens heeft dus nog even tijd.

Oase van rust

Waar spelers zoals Igor Sijsling, Thiemo de Bakker of Arantxa Rus een onrustige periode kenden qua coaching, is het rondom Bertens al jarenlang een oase van rust. Van jongs af aan is ATV Berkrode uit Berkel en Rodenrijs haar basislocatie om te trainen. En wat goed voelt, hoef je niet te veranderen.

"We houden het team in stand, want we zijn tevreden hoe de situatie is. In Australië ben ik met Christiaan de Jong, maar mijn hoofdcoach Martin van der Bruggen probeert dit jaar ook wat vaker mee te gaan."

Ook over het financiële vlak - dikwijls een loden last onder proftennissers - maakt Bertens zich geen zorgen. "We hebben een goede regeling en ik word altijd goed bijgestaan. Ik heb financieel ook een vrij goed jaar gehad, dus ik kan alles nog altijd bekostigen. En dat is ook heel fijn. Die zaken worden voor me geregeld, dus ik kan me volledig op het tennis richten."

Veel tennissen, pijnvrij en met vrijheid in het hoofd. 2014 kan wel eens het jaar van Kiki Bertens worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl