Paus Franciscus heeft in zijn eerste jaar meer dan 6,6 miljoen mensen naar het Vaticaan getrokken. Dat is drie keer zoveel als zijn voorganger deed in zijn laatste jaar. Benedictus XIV bracht in 2012 2,3 miljoen mensen op de been.

De cijfers zijn door het Vaticaan naar buiten gebracht en gaan over de periode van de verkiezing van Jorge Mario Bergoglio tot paus in maart tot het einde van 2013.

Het Vaticaan baseert de cijfers op het aantal tickets dat is uitgegeven voor evenementen waarbij de paus optrad. Ook zijn schattingen meegenomen van het publiek dat wekelijks aanwezig was op het Sint-Pietersplein in Rome.

Nederiger

Vooral de minder formele toon van paus Franciscus spreekt mensen aan. Regelmatig besteedt hij aandacht aan de armoede in de wereld en de ongelijke verdeling van de welvaart.

Bij zijn nieuwjaarstoespraak week hij af van de officiële tekst om zijn frustratie te uiten over de vele conflicten in de wereld. Hij kwam ook in het nieuws toen hij de voeten van gevangenen waste en kuste.

Franciscus komt nederiger over dan zijn voorgangers. Hij heeft als paus recht op een luxueuze woning met tien kamers in het Vaticaan, maar hij koos voor een tweekamerappartement. Daarnaast draagt hij veel eenvoudigere kleding.

Persoon van het jaar

Bergoglio is de eerste jezuïet die aan het hoofd van de kerk staat. De voormalige aartsbisschop uit Argentinië noemde zichzelf naar een Italiaanse heilige die in de 12e eeuw een aristocratisch leven de rug toekeerde om de armen te helpen.

Franciscus werd in december door het tijdschrift Time uitgekozen tot persoon van het jaar.

STER reclame