NOS NieuwsAangepast

Opvarenden schip Antarctica gered

Hulpverleners hebben alle 52 wetenschappers en toeristen van het schip gehaald dat in het ijs van Antarctica vastzit. Met een Chinese helikopter is iedereen van boord gehaald en naar een Australisch schip gebracht.

Met dat schip varen ze binnenkort naar Tasmanië. Naar verwachting komen ze daar over ongeveer twee weken aan.

Bemanning

Op het Russische schip Akademik Sjokalski zijn nu alleen nog de 22 bemanningsleden. Zij blijven aan boord van het schip.

Er is voldoende eten en drinken voor de bemanningsleden om nog een lange tijd zonder problemen op het schip te blijven.

Expeditieleider Chris Turney heeft op Twitter filmpjes geplaatst over de evacuaties. Hij zegt dat het goed gaat met iedereen en bedankt de Chinese en Australische hulpverleners daarvoor.

Evacuatievluchten

Vanochtend leek het er nog op dat de passagiers opnieuw niet gered zouden worden. Een deel van de evacuatieroute was onbegaanbaar vanwege kruiend ijs.

Na 09.00 uur kwamen er alsnog berichten over een reddingspoging. Een Chinese helikopter landde vlak bij het schip en bracht de eerste groep opvarenden naar het Australische schip.

Het schip Akademik Sjokalski zit sinds Eerste Kerstdag vast in het ijs bij Antarctica. Eerdere pogingen van ijsbrekers om het schip te bereiken, mislukten omdat het ijs te dik was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl