Fiat neemt Chrysler helemaal over

tijd van publicatie Aangepast

Fiat legt 3,65 miljard dollar (2,66 miljard euro) op tafel voor de resterende aandelen in de Amerikaanse autofabrikant Chrysler. Het Italiaanse concern had al 58,5 procent van de aandelen Chrysler in handen.

De overige aandelen waren in handen van het gezondheidsfonds van de vakbond United Auto Workers. Dat fonds dreigde eerder met een beursgang van de aandelen als Fiat er niet genoeg voor zou betalen. Die beursgang is nu van de baan.

Jeep

Chrysler is belangrijk voor Fiat, dat het moeilijk heeft op de Europese markt. De resultaten van Chrysler maken die verliezen meer dan goed; dankzij onder meer het succes van de Jeep Grand Cherokee boekt de autobouwer uit de staat Michigan al negen kwartalen achter elkaar winst.

Fiat-topman Marchionne wil dat Fiat en Chrysler verder meer technologische kennis en distributienetwerken met elkaar delen. Beide bedrijven vormen samen het zevende autoconcern ter wereld.

Volgens de overeenkomst die nu is gesloten betaalt Fiat in eerste instantie 1,9 miljard dollar aan het fonds, gevolgd door nog eens 1,75 miljard dollar als de deal definitief doorgaat. Later moet daar een laatste 700 miljoen dollar bijkomen.

STER Reclame