NOS NieuwsAangepast

Toch geen evacuatie schip in ijs

Een poging om de passagiers van het Russische schip Akademik Sjokalski te halen is opnieuw opgeschort vanwege stukken ijs in zee. Een deel van de evacuatieroute is daardoor onbegaanbaar. Het schip zit sinds Eerste Kerstdag vast in het ijs bij Antarctica.

De Australische maritieme organisatie AMSA, die de reddingspoging begeleidt, liet eerder nog weten dat de weersomstandigheden waren verbeterd en dat de 52 passagiers van boord konden worden gehaald.

Helikopter

De groep zou eerst met een helikopter naar de Chinese ijsbreker Sneeuwdraak worden gebracht. Dit schip ligt op zo'n 11 kilometer van de Akademik Sjokalski. Vervolgens zou een kleinere boot de passagiers naar het iets verderop liggende Australische schip Aurora Australis brengen. De Aurora zou daarna met de opvarenden naar Tasmanië varen.

Nu blijkt de route die de kleinere boot tussen de beide schepen zou varen geblokkeerd door kruiend ijs. Helikopters kunnen niet landen op de Aurora. Dat betekent volgens AMSA dat de passagiers vandaag niet meer van boord worden gehaald.

Eerdere pogingen

Al eerder is geprobeerd de passagiers te evacueren. Chinese, Franse en Australische ijsbrekers deden pogingen het schip te bereiken, maar dat lukte niet.

De 52 passagiers en 22 Russische bemanningsleden kunnen nog een tijd zonder problemen op de Akademik Sjokalski blijven. Het schip is niet beschadigd. Ook is er voldoende eten en drinken aan boord.

De expeditieleden wilden de vaarroute volgen die de Australische Douglas Mawson honderd jaar geleden koos om op de Zuidpool te komen. Journalisten van The Guardian reizen mee en houden een webblog bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl