NOS NieuwsAangepast

Hulpdiensten druk in grote steden

In de grote steden hebben de hulpdiensten hun handen vol gehad aan nieuwjaarsincidenten. Ook dit jaar werden agenten, ambulancebroeders en brandweerlieden weer belaagd en gehinderd bij hun werk.

Rotterdam

In de regio Rotterdam zijn in de nieuwjaarsnacht 70 mensen aangehouden wegens geweldpleging, mishandeling en brandstichting, meldde het OM.

Hulpverleners in de regio Rotterdam hadden hun handen vol aan de viering van Oud en Nieuw. In de eerste acht uur van Nieuwsjaarsdag moesten brandweer en ambulance 1227 keer uitrukken.

Hulpverleners

De brandweer kwam 45 keer in actie voor een brand in een gebouw of woning. Verder zijn 731 container- en andere buitenbranden - inclusief 19 autobranden - geblust.

In totaal keerden feestvierders in en rond Rotterdam zich op acht plaatsen tegen de hulpverleners. Zo werden brandweerlieden in Schiedam bekogeld met vuurwerk.

Den Haag

In de regio Den Haag gingen gisteravond en afgelopen nacht 38 auto's in vlammen op, meldt de politie. Eerder berichtte Omroep West nog over 69 uitgebrande auto's. Volgens de Haagse brandweer zitten bij dat laatste aantal ook valse meldingen.

De politie vraagt burgers om beelden van de autobranden door te geven, zodat de verantwoordelijken kunnen worden opgepakt. In totaal zijn 66 mensen aangehouden wegens misdragingen.

In Den Haag liepen honderden vrijwilligers rond om een oogje in het zeil te houden. In de stad werden minder hulpverleners belaagd dan in afgelopen jaren. Tien mensen zijn opgepakt voor het beledigen van politieagenten, een agent raakte in het gezicht gewond door vuurwerk.

Amsterdam

Volgens voorlopige cijfers zijn in Amsterdam 194 mensen aangehouden. In 58 gevallen was er sprake van nieuwjaarsincidenten, aldus de politie. In totaal raakten 46 mensen gewond door vuurwerk.

De Amsterdamse brandweer moest 223 keer uitrukken voor vuurwerkbrandjes. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen.

De politie noemt de nacht "vergelijkbaar met een drukke zaterdagavond". Opvallend is dat het aantal meldingen van inbraak afgelopen nacht 30 procent lager uitviel dan een jaar geleden.

Utrecht

Tijdens de jaarwisseling zijn in de stad Utrecht 44 mensen aangehouden. In de Utrechtse wijk Zuilen belaagden jongeren politie en brandweer met vuurwerk en flessen. Twee agenten werden mishandeld en bij twee politieauto's werden de ruiten ingeslagen en de banden lekgestoken.

Ook hier gingen tientallen auto's in vlammen op.

Groningen

In de stad Groningen moest de brandweer afgelopen nacht 49 keer uitrukken. Ook hier werden brandweerlieden bekogeld met stenen, vuurwerk en glas. "Van hulpverleners blijf je af", zei burgemeester Vreeman bij RTV Noord: "Dit soort gedrag moet je stevig aanpakken."

Bij de twee grootste ziekenhuizen in de stad Groningen zijn 24 patiënten behandeld voor vuurwerkverwondingen. Drie slachtoffers moeten waarschijnlijk een oog missen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl