NOS NieuwsAangepast

Kerstverhaal best gelezen in 2013

Het was het jaar van de inhuldiging van Willem-Alexander, de zoektocht naar Ruben en Julian, een meteoriet boven Rusland, een herfststorm en de dood van prins Friso en Nelson Mandela. Maar geen van deze artikelen werd op NOS.nl zo goed gelezen als een ontroerend Kerstverhaal over liefde die sterker is dan de dood.

Het gaat om het verhaal van een Amerikaanse vrouw die, voordat ze overleed aan kanker, ervoor zorgde dat haar man zou weten dat hij haar zegen had bij het stichten van een nieuw gezin. Met de hulp van een radiostation zorgde ze ervoor dat hij en zijn nieuwe vrouw in het zonnetje werden gezet.

Het verhaal werd veel gedeeld via sociale media en werd uiteindelijk ruim 2 miljoen keer gelezen. Het is daarmee een van de best gelezen artikelen ooit op de site van de NOS.

Wat is voor u dé nieuwsgebeurtenis van 2013? Stem tot 12.00 uur in onze verkiezing.

Video

De meest bekeken video van het jaar was een opmerkelijk filmpje van een walvissectie op de Faeröer-eilanden, eind november. Door het rottingsproces hadden zich gassen opgehoopt in de maag van het dier. De man die het kadaver ontleedde, kwam daarachter toen hij het dier met een mes opensneed.

De exploderende walvis was niet alleen de best bekeken nieuwsvideo van 2013, de begeleidende tekst was het op één na best gelezen artikel van dit jaar.

Inhuldiging

De top-5 van artikelen biedt verder een gemêleerd aanbod. Een wijdverbreid computervirus staat op 3 (iedereen wilde weten of zijn pc besmet was met het Pobelkavirus), op 4 staat het fatale ongeluk van acteur Paul Walker en op vijf staat de trieste ontknoping van de zoektocht naar Ruben en Julian.

Wat opvalt, is dat er weinig verhalen rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander in deze top-10 staan. Dat komt waarschijnlijk door het grote aanbod die dag, waardoor geen van de artikelen de kans had om door te dringen tot de top-10.

Mooie beelden

Dat de troonswisseling toch een populair onderwerp was, blijkt uit het verkeer naar de site die dag. 30 april staat met stip bovenaan de lijst van drukste dagen van NOS.nl. En blijkbaar hadden bezoekers nog niet genoeg van al de koninklijke pracht en praal, want 1 mei staat op 3 in de ranglijst.

Ook de eerste Prinsjesdag van Willem-Alexander en de aankondiging van het aftreden van Beatrix kwamen in de top-5. Op nummer 2 van drukste dagen staat 28 oktober, de dag dat er een bijzonder felle herfststorm over ons land trok. Mensen wilden per minuut op de hoogte gehouden worden, want het liveblog van die dag steekt dat van 30 april naar de kroon.

Verder vinden we in de top-10 de meteoriet in Rusland (veel mensen bekeken de mooie beelden), de dood van acteur Paul Walker, het overlijden van prins Friso en de vondst van Ruben en Julian. Ook de dood van Nelson Mandela wist op de valreep nog in de top-10 terecht te komen.

Sacha de Boer

Van belangrijke verhalen als de inhuldiging, de dood en begrafenis van prins Friso en de Russische meteoriet werden ook veel video's bekeken. Van al deze onderwerpen kwamen meerdere video's in de top-10, maar het populairst bij deze onderwerpen waren het bezoek van het koninklijk gezin aan Armin van Buuren, de aankomst van nabestaanden bij de uitvaart van Friso en amateurbeelden van de meteoor, gefilmd met een dashboardcamera.

Op nummer 2 in de videolijst, na de walvis, staat echter het afscheid van Sacha de Boer. Ook de spectaculaire beelden van een treincrash in Spanje werden goed bekeken, evenals het optreden van Anouk bij het Songfestival.

Meeste bezoekers NOS.nl

30 april: Troonswisseling28 oktober: Herfststorm1 mei: Dag na troonwisseling17 september: Prinsjesdag28 januari: Aankondiging abdicatie15 februari: Meteoriet1 december: Paul Walker overleden12 augustus: Prins Friso overleden19 mei: Ruben en Julian teruggevonden5 december: Mandela overleden

Best gelezen nieuwsberichten

Overleden vrouw verrast gezin

Walvis explodeert

Duizenden besmette computer

Paul Walker verongelukt

Ruben en Julian gevonden

Veel mis met WOZ

Friso overleden

Koningslied nu te beluisteren

Visser en Severein gevonden

Friso begrafenis

Best bekeken video

Exploderende walvis

Afscheid Sacha de Boer

Begrafenis Friso

Spaans treinongeluk

Meteoriet Rusland

Gezin koning en Armin van Buuren

Interview koningspaar

Aankondiging Beatrix

Anouk

Koningslied

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl