Accountantskantoor KPMG heeft met het Openbaar Ministerie een schikking getroffen van 7 miljoen euro voor het verdoezelen van smeergeldbetalingen door bouwconcern Ballast-Nedam.

KPMG zorgde er volgens het OM voor dat er in de jaren 2000 tot 2004 voor honderden miljoenen euro's aan omkoopgeld uit de boeken bleef. Ballast-Nedam kocht topfunctionarissen om in ruil voor grote bouwopdrachten. Justitie spreekt van ernstig strafbare feiten.

KPMG

Het OM constateert dat "binnen KPMG destijds onvoldoende aandacht was voor de naleving van de zorgvuldigheids- en integriteitseisen". Het bestuur van het accountantskantoor is geschokt en zegt maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Bij het verhullen van de omkoping waren drie medewerkers van KPMG betrokken. Een is per direct ontslagen; de andere twee zijn al met pensioen waardoor zij ontslag ontlopen.

De Autoriteit Financiële Markten zegt kennis te hebben genomen van de schikking. De AFM is eind vorig jaar door KPMG geïnformeerd dat het OM bezig was met een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van een of meer accountants bij het schandaal. In geval van zo'n onderzoek moet de toezichthouder formeel worden geïnformeerd.

Prins

Onlangs heeft een Saudische prins laten weten dat hij als adviseur werkte voor Ballast-Nedam. Prins Alsaud is de rijkste man van het land. Hij benadrukte dat hij niets met de omkoping te maken heeft en dat zijn diensten zowel Nederland als Saudi-Arabië hebben geholpen. De prins werd in 2003 voor zijn verdiensten beloond met een Nederlandse koninklijke onderscheiding.

STER reclame