NOS NieuwsAangepast

40.000 meldingen vuurwerkoverlast

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast heeft tot vanmorgen 11.00 uur 40.000 meldingen binnengekregen. De meeste mensen klagen over harde knallen, het te vroeg afsteken van vuurwerk en onveilige situaties op straat.

Het meldpunt is een initiatief van de Rotterdamse GroenLinkser Arno Bonte en wordt gesteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Ze willen de omvang van vuurwerkoverlast in kaart brengen. Het meldpunt komt na de jaarwisseling met een rapport dat aangeboden wordt aan de Tweede Kamer en vijftien burgemeesters. De meeste klachten komen uit de grote steden.

De site was tot twee keer toe niet bereikbaar door een cyberaanval.

Gezin

In Veldhoven is gisteravond een heel gezin aangehouden voor het afsteken van vuurwerk en het bezit van 47 kilo illegaal vuurwerk. Bovendien verzetten een jongen van 16 en zijn 41-jarige vader zich tegen hun aanhouding door de politie. De politie moest versterking inroepen. Ook de 38-jarige moeder werd aangehouden.

In Den Haag werd gisteren een man van 63 mishandeld nadat hij een aantal jongeren in het Zuiderpark had gewaarschuwd voor het afsteken van vuurwerk.

Balkon

Ook gisteren ontstonden er brandjes en werden grote voorraden illegaal vuurwerk gevonden. In Dordrecht brandde een appartement uit, nadat twee jongeren vuurwerk op het balkon hadden gegooid.

Zaterdagavond was er al brand in een studentenhuis in Groningen; een bewoner had een pakket illegaal vuurwerk op een elektrisch fornuis gelegd dat nog aanstond.

In een bestelbusje in Sint Odiliënberg vond de politie zondag 352 kilo illegaal vuurwerk. Eerder op de dag had de Limburgse politie ook al een grote vangst. In Meijel werd 250 kilo zwaar vuurwerk aangetroffen. Omwonenden uit drie panden moesten hun huis uit vanwege de vondst.

De Friese politie betrapte een man die 200 kilo legaal vuurwerk in zijn auto laadde. Dat is acht keer meer dan toegestaan. Hij kreeg een bon.

Vader en zoon

Een jongen van 12 uit Volendam had een Cobra 6 bij zich. Het wordt door verkopers aangeprezen als het hardst knallende vuurwerk dat in Europa te krijgen is. Zijn vader verklaarde dat het vuurwerk van hem was; vader en zoon werden beide aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl