Syrië is waarschijnlijk niet op tijd met het verwijderen van 500 ton grondstoffen voor chemische wapens. Het weghalen van de stoffen moet op 31 december klaar zijn, maar die deadline haalt Syrië waarschijnlijk niet.

Uit een verklaring van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en de Verenigde Naties blijkt dat het transport van de chemische stoffen vertraging oploopt doordat het moeilijk is een veilige route door het land te nemen.

"Vooruitgang"

Ook de slechte weersomstandigheden en logistieke problemen spelen een rol. In de verklaring werd benadrukt dat er wel "belangrijke vooruitgang" is geboekt de afgelopen drie maanden.

De OPWC organiseert het vernietigen van het chemische wapenarsenaal van president Assad. Daarbij zijn ook landen als de VS, Denemarken en Noorwegen betrokken.

Vernietigd

Volgens een internationale afspraak worden alle chemische wapens en grondstoffen voor het maken ervan ontmanteld en vernietigd. Dat gebeurt op zee. Alle chemische materialen moeten 30 juni 2014 onschadelijk zijn gemaakt.

De speciale coördinator voor de ontwapeningsmissie in Syrië van de OPCW brengt 8 januari verslag uit aan de VN-Veiligheidsraad. De top van de OPCW komt die dag ook samen in het hoofdkwartier in Den Haag.

STER reclame