Groet Anelka, antisemitisch of eerbetoon?

time icon Aangepast

Zo vierde Nicholas Anelka, Frans international en voetbalspeler van het Engelse West Bromwich Albion, zijn eerste goal voor zijn nieuwe club. Een arm strak langs het lichaam, terwijl zijn andere arm zijn schouder beetpakt. Schandalig, volgens de Franse minister van Sport. De groet is volgens haar antisemitisch en hoort niet thuis op het voetbalveld.

Le geste d'Anelka est une provocation choquante, écoeurante. Pas de place pour antisémitisme et incitation à la haine sur terrain de foot Valérie Fourneyron (@vfourneyron) December 28, 2013

Volgens Anelka is het een misverstand. Hij wilde alleen zijn vriend Dieudonné M'bala M'bala een hart onder de riem steken.

This gesture was just a special dedication to my comedian friend Dieudonné nicolas anelka (@anelkaofficiel) December 28, 2013

Anti-zionistische comedian

Maar wie is die vriend van Anelka eigenlijk: hij is de comedian die de Quenelle bedacht. Dieudonné noemt zichzelf anti-zionistisch, heeft kritiek op het beleid van Israël en maakt grappen over de Holocaust. Ook is hij bevriend met Jean-Marie Le Pen, de voormalig leider van het rechtse Front National. Le Pen is zelfs de peetvader van Dieudonné's derde kind.

Critici noemen Dieudonné een antisemiet. De regering wil daarom zelfs zijn optredens verbieden. Volgens Manuel Valls, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, zijn Diedonné's optredens een gevaar voor de openbare orde. Meer over de controversiële comedian lees je hier.

Door Roy