NOS NieuwsAangepast

Doden bij explosie in Volgograd

In de Russische stad Volgograd zijn bij een explosie op een treinstation zeker veertien doden gevallen. Tientallen mensen raakten gewond. De Russische autoriteiten zeggen dat het om een zelfmoordaanslag gaat.

Russische media melden dat een vrouw zich in de buurt van de detectiepoortjes bij de ingang van het station opblies. Het was druk op het station in verband met de vakantieperiode rond Nieuwjaar en het orthodoxe kerstfeest op 7 januari.

President Poetin heeft opdracht gegeven tot strengere veiligheidsmaatregelen in het land. Op stations en vliegvelden wordt de beveiliging aangescherpt.

Aanslagen

In het zuiden van Rusland plegen moslimfundamentalisten uit de Kaukasus vaker aanslagen.

In oktober blies een zelfmoordterroriste zichzelf in Volgograd op in een stadsbus. Daarbij vielen toen zes doden. Deze week kwamen drie mensen om bij een aanslag met een autobom in de stad Pyatigorsk, in het zuiden van Rusland.

Sotsji

Een Tsjetsjeense rebellenleider riep eerder dit jaar op tot het plegen van aanslagen op Russische bodem. Hij wil de Olympische Winterspelen in Sotsji verhinderen, die in februari worden gehouden.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren 90 vocht Rusland verschillende oorlogen tegen Tsjetsjeense opstandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl