NOS NieuwsAangepast

Nu al hooikoorts door warme weer

Mensen die allergisch zijn, kunnen nu al last krijgen van hooikoorts. Het is deze maand warmer dan normaal. Daardoor komen nu de eerste bomen al in bloei die de pollen verspreiden waarvan hooikoortspatiënten last hebben.

De gemiddelde temperatuur lag in december meer dan twee graden boven het langjarig gemiddelde, meldt het KNMI. Het was gemiddeld 5,8 graden. December 2013 komt daarmee op de zesde plaats van warmste decembermaanden sinds 1901.

Uitheemse elzen en hazelaars

Door de hoge temperatuur komen de eerste hazelaars al in bloei en een aantal uitheemse elzen. De inheemse witte en zwarte els bloeien nog niet, maar wel soorten als de Kaukasische els en een kruising van die els met de Japanse. Deze soorten komen normaal gesproken half januari in bloei, maar de eerste bloeiden nu al vlak voor kerst.

Er zijn nu nog niet veel pollen in de lucht, maar de concentratie elzenpollen kan de komende tijd oplopen. Overigens bloeien de uitheemse elzen maar een paar dagen en zijn de pollen door westenwind en regen naar verwachting snel verdwenen.

Ook de hazelaars bloeien vroeger dan anders. Afgelopen jaar waren ze ook al vroeg en lag de piek in de bloei op 6 januari. Nu komt die piek mogelijk nog eerder.

Allergieradar.nl

Er zijn honderdduizenden mensen die allergisch zijn voor boompollen, waaronder els en hazelaar. Op Allergieradar.nl kunnen hooikoortspatiënten doorgeven in welke mate ze hooikoortsklachten ervaren. Ook kunnen ze het eigen klachtenverloop vergelijken met de pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl