NOS SportAangepast

Terugblik 2013: Marcel Hirscher

NOS Sport kijkt met vijf sporters terug op 2013. In de serie 'Terugblik 2013-2014 vooruitblik' vandaag: skiër Marcel Hirscher.

De druk was onmenselijk hoog. Acht miljoen Oostenrijkers wilden in februari maar één ding: WK-goud op de slalom voor Marcel Hirscher. De Oostenrijkse skiër met Nederlandse roots maakte zijn favorietenrol in Schladming meer dan waar.

Het goud van Hirscher was voor de Oostenrijkers namelijk de enige individuele gouden plak van dat toernooi. Terwijl er van te voren op meer medailles was gerekend.

De toen nog 23-jarige Hirscher zelf was ook uitzinnig. Het was zijn eerste wereldtitel, na een van de meest dominante seizoenen in de skihistorie. Na zijn gouden races zei hij: "Er zijn acht miljoen Oostenrijkers, vier miljoen zaten er vanmiddag voor de televisie. Veertigduizend zijn er hier. Ik dacht alleen maar...Als ik een fout maak, vermoorden ze me."

"Geen moeite met druk"

Een half jaar later blikt hij nuchter terug op dat grote succes "Als je in zo'n moeilijke situatie kunt winnen, word je sterker en beter dan ooit. Het voelde fantastisch om daar te winnen."

En over de immense druk die de WK met zich meebracht, zegt hij: "Ik heb daar geen moeite mee. Natuurlijk hopen de media en de mensen dat ik goed presteer. Maar ik ben geen machine, maar een skiër. Als ik thuis in Annaberg de deur achter me dicht trok, werd de WK een stuk minder belangrijk."

Hirscher is de zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse skileraar. Ondanks dat hij in Annaberg is opgegroeid, spreekt hij Nederlands en kwam hij de laatste jaren regelmatig in Nederland.

"Dan gingen we fietsen, wandelen en inlineskaten in het Zuiderpark in Den Haag. En een belangrijk verschil met Oostenrijk, Nederlanders zijn openminded. Daar houd ik van."

Dat Hirscher een groot talent is op de ski's bleek al vroeg. Toen hij twee jaar was stond hij voor het eerst op ski's. Vooral het evenwichtsgevoel van zoon Marcel was uitzonderlijk, volgens vader Ferdinand, die nog altijd zijn coach is. Samen ontwikkelden ze de skitechniek van Hirscher, wiens durf, nauwkeurigheid en efficiënte manier van skiën door vriend en vijand worden geprezen.

Zelf is hij vooral gek op de snelheid die hij kan ontwikkelen."Daar gaat het voor mij om. Sneller, sneller en sneller. Dat is het belangrijkste. Als mijn jas wappert, dan is het perfect. Zo niet, dan ga ik te langzaam."

Gebroken voet

Voor de wereldtitel van Hirscher werd de basis gelegd in 2011. Toen brak hij vlak voor de wereldkampioenschappen in het Duitse Garmisch-Partenkirchen zijn voet. Die blessure was zo erg, dat de kans bestond dat Hirschers voet nooit meer zou herstellen. En dat zijn carrière dus voorbij zou zijn voordat ie goed en wel begonnen was.

Na zijn terugkeer won de Oostenrijker diverse wereldbekers en won hij twee keer achter elkaar het algemeen klassement van die wereldbeker. En bovendien kwamen daar bij het WK in eigen land in februari de wereldtitel met het landenteam en individueel goud op de slalom bij.

Zelfbewust zegt hij dan ook: "Ik weet inmiddels meer over skiën, ik word ouder, ben meer ervaren. Mijn team is ook drie jaar ouder en beter. Die tijd samen is belangrijk richting Sotsji."

Net als vorig jaar is Hirscher dit olympische seizoen de te kloppen man op de slalom. Maar ook op de reuzenslalom behoort de Oostenrijker tot de kanshebbers. Al is op dat onderdeel de Amerikaan Ted Ligety de grote favoriet. Beide skiërs trainden deze zomer vooral op hun specialiteit, omdat ze weten dat hun concurrent eigenlijk niet te kloppen is.

Hirscher: "Ted is de beste reuzenslalommer in de historie. Momenteel zit er een klasse verschil tussen hem en de rest. Er is nu geen kans om hem te verslaan, tenzij hij fouten maakt. Maar als hij 100 procent goed presteert, wordt het lastig hem te verslaan."

Gat met Ligety

Ondanks zijn succes blijft Hirscher bescheiden. Zijn doelen voor de Olympische Spelen zijn helder, al is Sotsji voor hem ook nog wel heel ver weg. "Ik probeer zo min mogelijk aan de Spelen te denken. Het is gewoon een race met blauwe en rode poortjes. De Olympische Spelen zijn het grootste sportevenement ter wereld. Maar ik focus me nu op de wereldbekers. Als ik namelijk nu niet dichterbij Ligety kom, win ik daar zeker geen medaille."

Als Hirscher in Sotsji opnieuw succes heeft, is de kans groot dat hij komende zomer zijn medailles aan zijn Nederlandse familie komt tonen. "Dit jaar ben ik er niet aan toe gekomen. Ik heb veel getraind en gereisd. Maar in 2014 moet het zeker lukken om weer eens te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl