NOS NieuwsAangepast

800.000 op de vlucht in CAR

Duizenden mensen proberen weg te komen uit de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Vooral moslims willen het land verlaten vanwege het geweld tussen christelijke en islamitische milities. Buurlanden zijn bezig hun burgers uit de CAR te evacueren.

Ondanks de komst van Franse vredestroepen houdt het geweld aan. Deze maand zijn alleen in de hoofdstad Bangui meer dan duizend doden gevallen.

Volgens de VN zijn deze maand 800.000 mensen op de vlucht geslagen. De helft heeft zijn toevlucht gezocht in Bangui. Tienduizenden mensen zitten op de internationale luchthaven, waar de Fransen hun basis hebben.

Terreur

In de CAR is het onrustig sinds in december vorig jaar moslimrebellen een opstand begonnen. In maart namen ze de macht over. Islamtische milities zaaiden terreur, maar christelijke milities vechten terug en lijken de laatste weken de meeste slachtoffers te maken.

De slachtoffers van de christenen zijn vooral moslims die hun wortels hebben in buurland Tsjaad. De regering van Tsjaad heeft tot nu toe zo'n 4000 mensen naar Tsjaad gehaald, van wie velen altijd in de CAR hebben gewoond. In de CAR leven honderdduizenden moslims van Tsjadische origine.

Ook Kameroen, Senegal en Niger proberen burgers uit de CAR te evacueren.

Vredestroepen

In de CAR zijn 1600 Franse en 4000 Afrikaanse VN-militairen. Twee Franse en acht Afrikaanse militairen zijn deze maand om het leven gekomen. President Hollande heeft gisteren VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om meer steun gevraagd.

In de CAR hebben christenen en moslims lang in vrede samengeleefd. De christenen vormen er ongeveer de helft van de bevolking, zo'n 15 procent is moslim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl